• Prešovské misie
            • 11. 9. 2022
            • V uplynulých dňoch sa v Prešove konali Prešovské misie a dňa 8. septembra 2022 navštívili aj našu školu. Krátkeho zamyslenia sa o kresťanskej viere mali možnosť zúčastniť sa žiaci 7. - 9. ročníka.

          • Mesto Prešov súťaží o nový K Park
            • Mesto Prešov súťaží o nový K Park
            • 11. 9. 2022
            • Mesto Prešov sa zapojilo do druhého ročníka projektu K Park, v ktorom sa (do 6. októbra) súťaží o 7 originálnych K Parkov na Slovensku.

              Podporiť Prešov môžete aj vy, stačí vyplniť jednoduchý hlasovací formulár. Link na hlasovanie sa nachádza aj v pravom stĺpci titulnej stránky našej školy, hlasovať za K Park v Prešove je možné každý deň.

              Viac informácií o tejto súťaži je k dispozícii na tejto stránke mesta Prešov: www.presov.sk

            • Ochrana života a zdravia - praktická časť (II. stupeň ZŠ)
            • 8. 9. 2022
            • Ochrana života a zdravia sa v základných školách realizuje prostredníctvom jednotlivých učebných predmetov, ale aj prakticky formou účelových cvičení. Pre dievčatá a chlapcov z 5.- 9. ročníka sme pripravili praktickú časť OŽaZ v duchu medzipredmetových vzťahov. Spolu trinásť stanovíšť preverilo ich schopnosti objavovať súvislosti, kombinovať rôzne poznatky a zručnosti, improvizovať, spolupracovať v kolektíve, obhájiť názor...a to všetko hravo a zábavne. Palec hore 👍pre všetkých, ktorí statočne súťažili, zbierali cukríkové body v Kolmanovej záhrade a vydržali pochodovať späť k našej škole.
              Ďakujeme aj šermiarsko-divadelnej kumpánii Via Historica za humorné scénky zo slovenskej histórie, ktoré nám spríjemnili deň.

            • Didaktické hry I. stupňa
            • 7. 9. 2022
            • Dnešný deň naši žiaci I. stupňa absolvovali didaktické hry v prírode. Vystriedali sa na rôznych stanovištiach, ktoré si pre nich pripravili pani učiteľky. Tretiaci a štvrtáci vyrazili na ihrisko pri Kauflande a prváci s druhákmi smerovali  k dopravnému ihrisku. Tam sa žiaci zabavili, zašportovali a naučili opäť niečo nové.

              PaeDr. Novická, Mgr. Dolinská

            • Triedne aktívy - 8.9. 2022
            • 6. 9. 2022
            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne aktívy spojené s plenárnym zasadnutím RR, ktoré sa bude konať 8.9. 2022 od 16.00 v budove školy.

               

                                                                         Vedenie školy

            • Začiatok šk. roka 2022/2023
            • 30. 8. 2022
            • Vážení rodičia, milí učitelia a žiaci!

              Už v pondelok 5.9.2022 sa po dvojmesačných letných prázdninách otvorí brána školy, aby sme spoločne privítali nový školský rok 2022/2023.

              Organizácia  - prvého dňa 5.9.2022 (pondelok)

              Príchod žiakov do školy -  8:00   /vzhľadom na prebiehajúce rekonštrukčné práce, prosíme žiakov a rodičov aby sa nezdržiavali pred budovou školy/

              Triedni učitelia 2. – 9. ročníkov budú čakať žiakov pred školou od 7:50 – 8:00 a informujú žiakov o ďalšom postupe.  

              Žiaci 2. – 9. ročníkov vchádzajú do budovy takto:

              -     1. stupeň hlavným vchodom

              -     2. stupeň vchodom pri školskom bazéne

              Žiaci 1. ročníkov vchádzajú do budovy s rodičmi hlavným vchodom, pred jedálňou ich budú čakať pani učiteľky a pani vychovávateľky.

               Program:

              8:00 – 8:30 – príchod do triedy

              8:30 – 9:00 – slávnostné otvorenie šk. roka v átriu školy

              9:00 – 10:00 – triednické hodiny

              O 10:00 – žiaci odchádzajú domov /v tento deň nie je v prevádzke ŠKD ani ŠJ/.

              Činnosť ŠKD začína od 6.9.2022 od 6:30 pre zapísaných žiakov – všetky informácie nájdete TU: https://nespora.edupage.org/a/skd-2

              Činnosť ŠJ začína od 6.9.2022  - všetky informácie nájdete TU: https://nespora.edupage.org/a/jedalen

              POZNÁMKA:

              Pri nástupe do školy je  žiak  povinný odovzdať písomné Vyhlásenie o bezpríznakovosti osobne do rúk triedneho učiteľa - žiaci 1. ročníkov.

              Zákonných zástupcov žiakov 2. – 9. ročníkov prosíme o  jeho odovzdanie elektronicky -  prostredníctvom Edupage

              Vyhlásenie o bezpríznakovosti  zákonný zástupca predkladá aj po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) žiaka - elektronicky -  prostredníctvom Edupage.

              Viac informácií o opatreniach týkajúcich sa prevádzky škôl od 1.9.2022 nájdete tu: https://nespora.edupage.org/a/opatrenia-20222023

               

               

              Organizácia 06.09.2022 - 07.09.2022 (utorok - streda): Triednické práce 

              1. stupeň - Didaktické hry

              2. stupeň - Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia

              Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v škole, poučenie o pravidlách cestnej premávky a bezpečnosti pri dochádzke do školy, oboznámenie žiakov s vnútorným poriadkom školy a aktuálnymi epidemiologickými opatreniami, rozdávanie učebníc, oboznámenie sa s rozvrhom hodín, prideľovanie šatňových skriniek, čipových príveskov a prihlasovacích údajov do Edupage

              V tomto období (06.09. - 07.09.2022) budú mať žiaci:

                   1. - 4. ročník: 4 vyučovacie hodiny

                   5. - 9. ročník: 5-6 vyučovacích hodín

              Viac informácií podajú žiakom tr. učitelia na tr. hodinách.

              Želáme Vám pekný zvyšok leta                                                                                          vedenie školy

               

            • Farebné leto 2022
            • 30. 8. 2022
            • Prázdniny ešte neskončili, ale v našej škole sa už ozýva detský smiech. V termíne od 22.8.2022 do 26.8.2022 prebiehala  prázdninová aktivita „Farebné leto“. Ste zvedaví, čo sme robili? Naučili sme sa tancovať s profesionálnou tanečníčkou spoločenských tancov, spoznávali sme tok a brehy rieky Torysa, objavovali sme zákutia nášho mesta a samozrejme nechýbalo množstvo hier a súťaží. Bol to týždeň nových zážitkov, zábavy, smiechu a radosti zo stretnutia s kamarátmi. Nebolo to však všetko. Každý deň sme ukončili osviežením v našom školskom bazéne. Bolo nám fajn a tešíme sa znova o rok. Ďakujeme, že sme mohli mať aj takéto netradičné prázdninové dni v škole.

              Deti 1.stupňa, vychovávateľky ŠKD a pedagogické asistentky
               

            • Farebné leto 2022
            • 16. 8. 2022
            • Aj počas týchto prázdnin škola organizuje prázdninovú aktivitu - Farebné leto. 

              Všetky informácie rodičia 1. stupňa nájdu v správe na edupage.

              V prípade otázok kontaktujte p. Jankovichovú  /jankovichova.nespora@gmail.com/

            • Organizácia vyučovania 30.6.2022
            • 28. 6. 2022
            • 8:00 - slávnostné ukončenie šk. roka 2021/2022 v átriu školy

              9:00 - odovzdávanie vysvedčení v triedach, zhodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov

              10:00 - odchod na prázdniny

              Všetkým želáme krásne a pohodové leto.

              Vedenie školy

            • Základná škola Mirka Nešpora prejde rozsiahlou rekonštrukciou 
            • 20. 6. 2022
            • Základná škola Mirka Nešpora prejde rozsiahlou rekonštrukciou 

              Mesto Prešov uspelo pri podaní žiadosti o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ na zníženie energetickej náročnosti objektu ZŠ Mirka Nešpora 2. Vďaka tomuto projektu sa podarí obnoviť celé školské zariadenie, pri prevádzke objektu sa ušetrí množstvo energie a deti sa budú môcť vzdelávať v krajšom a príjemnejšom prostredí.

              Obvodový plášť školy je aj po 38 rokoch v pôvodnom stave bez dodatočného zateplenia, strešná konštrukcia prešla len čiastočnou rekonštrukciou a výmenu už potrebujú aj staré drevené okná. Osvetlenie vnútorných priestorov je riešené svietidlami, ktoré už nevyhovujú platnej norme. Vďaka pripravovanej rekonštrukcii sa podarí zlepšiť tepelnotechnické vlastnosti budovy, zateplené budú obvodové steny a strecha, pôvodné drevené okná nahradia plastové, vymenené bude aj osvetlenie a vzduchotechnika. Obvodový plášť bude zateplený kontaktným zatepľovacím systémom s tepelnou izoláciou na báze minerálnej vlny, strešná konštrukcia bude zateplená doskami z extrudovaného polystyrénu a v celom objekte budú osadené plastové okná s mikroventilačnou štrbinou a izolačným trojsklom.

               

              Súčasťou rekonštrukcie sú aj prístrešky nad vstupmi do budovy. V priestore šatní pri telocvični pribudne nový východ z budovy a okolo objektu bude zhotovený nový odkvapový chodník z betónovej vibrolisovanej dlažby široký 0,5 metra. Vďaka realizácii opatrení na zníženie spotreby palív a energie v budove sa po realizácii projektu podarí dosiahnuť úsporu nákladov na prevádzku celého objektu.

              Zmluva o dielo na stavebné práce je v objeme 1 138 000,00 eur, z toho výška nenávratného finančného príspevku je vo výške 983 690,75 eur. Čiastka financovaná z vlastných zdrojov mesta Prešov predstavuje 154 309,25 eur. Po podpise zmluvy o nenávratný finančný príspevok bude nasledovať kontrola verejného obstarávania pred realizáciou diela.

            • Pokusy ako súčasť prírodovedného učenia
            • 30. 6. 2022
            • Žiaci 3.B často overujú svoje teoretické vedomosti praktickými činnosťami. V rámci prírodovednej témy Liečivé rastliny využili svoje vedomosti i talent a zrealizovali pokusy, ktoré názorne predviedli v rámci svojho malého TV vysielania. S nimi sa malí Nešporáci radi podelili a predviedli svoje vlastné zistenia a závery s odvarmi a výluhmi liečivých rastlín: videá na tejto adrese

              Mgr. Ďuricová

            • Školský výlet - Košice - Alpinka
            • 30. 6. 2022
            • V pondelok 27. 6. 2022 sa žiaci II.A a II.C zúčastnili školského výletu Košice - Alpinka. Z Čermeľa do areálu Alpinka deti vyviezla stará detská železnica. Počasie bolo príjemné, nálada ešte lepšia. Deti šantili, liezli a strávili príjemný čas v Elementals parku. Na tento výlet budeme všetci dlho spomínať. 

              tr. uč. Mgr. Daša Mochňacká, Mgr. Dominika Pivovarníková a Mgr. Alica Kalix

            • Školský výlet – Múzeum Spiša, ZOO
            • 28. 6. 2022
            • V piatok 24. 6. absolvovali žiaci II.B a III.A triedy školský výlet do Spišskej Novej Vsi. Navštívili Múzeum Spiša a prehliadku Zoologickej záhrady. V múzeu sa dozvedeli o geologickom vývoji našich veľhôr a všetky zaujímavosti Vysokých Tatier. V druhej časti exkurzie nás upútala kamufláž zvierat v prírode. Prekvapilo nás, koľko druhov zvierat sa dokáže v prírode maskovať a krásne s ňou splynúť. Asi najviac sme sa tešili na prehliadku živých zvierat v krásnom prostredí Zoologickej záhrady. Bolo nám a „obyvateľom“ ZOO síce veľmi teplo, no prekonal ho krásny pocit, že sme konečne mimo školských lavíc a všetci spolu. Už teraz sa tešíme na ďalší spoločný výlet.

              Mgr. M. Adamkovičová, Mgr. I. Grejtáková, Bc. Z. Olejníková, žiaci II.B a III.A triedy
               

          • ENGLISHSTAR
            • ENGLISHSTAR
            • 27. 6. 2022
            • Úžasné vedomosti našich žiakov sa potvrdili opäť 5. 5. 2022! V anglickej súťaži Englishstar sme úspešne zdolali úlohy a tak ako minulý rok aj v tomto školskom roku všetci naši zúčastnení žiaci, okrem malých odmien, obdržali diplomy so zlatou medailou, ktorá potvrdzuje viac ako osemdesiatpercentnú úspešnosť! Súťaže sa zúčastnilo 30 žiakov prvého aj druhého stupňa a dokázali, že nie sú žiadne „béčka“. Alan Balara a Viliam Kapa to zvládli na 100 percent ale aj ostatní spolužiaci neostali ďaleko a skončili s úžasným deväťdesiatpercentným výsledkom, vrátane najmenších dvoch prváčikov. Sme na Vás pyšní!!!

              See you next year and have a beautiful summer!!!

              Mgr. Zuzana Čajková

            • Povedz NIE „igelitke“ – tematické vyučovanie v II. B
            • 27. 6. 2022
            • „Najväčším bohatstvom je žiť spokojne s málom“
              Platón

              Je ľahký, je lacný a je všade. Jednorazový plastový odpad. A nie sú to len PET fľaše, rúška, či mikroténové vrecká. Veľkou hrozbou sú mikroplasty – sú všade – v ovzduší, riekach, moriach, telách živočíchov a človeka. Triediť odpad nestačí, dôležité je vzniku odpadu predchádzať – nakupovať zodpovedne a vyberať výrobky s nižším vplyvom na životné prostredie. A preto začnime od seba – nákupom bez zbytočných plastových obalov.

              Tejto zaujímavej a dôležitej problematike sa v rámci tematického vyučovania venovali žiaci II. B triedy. Ani v júni sme nezabudli na environmentálnu výzvu „Zatoč s odpadom“, ktorej sa venujeme celý školský rok. V rannom kruhu sme si predstavili všetky možné obaly, ktoré ľudia používajú na nákupy. Žiaci si priniesli igelitky a tašky z rôznych materiálov, košíky, vrecká z bavlny a spoločne sme zhodnotili, ktoré z nich sú viackrát použiteľné a teda vhodné pre životné prostredie. Vysvetlili sme si nevhodnosť a nebezpečnosť používania „igelitiek“, ktorých už výroba a ich ďalšia životná „cesta“  je zaťažujúca pre prírodu a teda aj nás. Žiaci si tiež navrhli svoj vlastný dizajn tašiek. Všetci sme si sľúbili , že začneme od seba a budeme nakupovať bez zbytočných plastových obalov, aby naša krásna príroda už netrpela.

              Mgr. M. Adamkovičová, žiaci II. B triedy
               

            • Školský výlet III.B a I.A v Tatranskej Lomnici
            • 27. 6. 2022
            • Žiaci I.A a III.B navštívili na konci šk. roka 2021/2022 v rámci školského výletu Tatranskú Lomnicu. Po príchode absolvovali prehliadku Múzea Tatranského národného parku, v botanickej záhrade si prezreli expozíciu tatranskej prírody. Neskôr sa do sýtosti vyhrali v Galérii Dobrá hračka, ktorá je rajom pre deti, miestom, kde možno vyskúšať množstvo atrakcií a interaktívnych hier. Následne sa žiaci presunuli do premietacej sály tatranského múzea, kde im zamestnanec TANAPu v rámci lesnej pedagogiky porozprával zaujímavosti o medveďovi hnedom. Po chutnom a dobrom obede v známom hoteli Morava sa žiaci presunuli do areálu Relax park Jazierko, kde sa zabavili na ihrisku, nakúpili suveníry a pokochali sa pohľadmi na naše slovenské veľhory – Tatry. Plní zážitkov šťastne absolvovali cestu domov.

              Triedne učiteľky Mgr. Ďuricová a Mgr. Čopová

            • Riccione či Rikójne?
            • 24. 6. 2022
            • Ciao, a sme tu z výletu s kopou spomienok a zážitkov. Dlhá cesta tam aj späť, ale stála za to. Slnko, voda a morský vzduch nám robili úsmev v tvári po celý čas. Tu sú naše zážitky: Na deň v Mirabilandii asi nikto z nás nezabudne. Kopu adrenalínu, smiechu a radosti sme si naplno užili. Nesmelo chýbať ani historické mesto San Marino, najmenšia republika sveta, kde sme si užili dávku histórie, o ktorej nám porozprávala milá pani lektorka Natália. Videli sme krásny výhľad, pamiatky, 3 prastaré sanmarínske veže a mnoho ďalšieho.

              Aquafan nás pobavil úžasnými tobogánmi.  Očaril nás aj bazén s umelými vlnami a šťastnou náhodou rýchlosti sme prelomili rekord na šmýkalke kamikaze. Volejbal, futbal, ping-pong a kalčeto sme si s dobrou náladou zahrali aj s učiteľmi i pánom riaditeľom. Pri mori sme sa nikdy nenudili. Súťaživosť nám nechýbala a aj slnka máme dosť. Rimmini aj Riccione sme si prešli večernými prechádzkami. Naši deviataci poplietli názov mesta Riccione na Rikójne a tak sme celá družina mali z toho zábavu. Ale naše ,,Haňe‘‘ z 9.B nás pobavili asi najviac. Opaľovacím krémom sa nešetrilo a pantenolom ešte viac, plavky sme zodrali a mamke doniesli kopu špinavého prádla. So sebou sme si odniesli nielen piesok a mušle v kufri, ale aj ,,Rikójne‘‘ tričká.  Vrátili sme sa šťastne, zdraví v plnom počte a každému z nás ostane Taliansko v srdci. Arrivederci a hurá.

              „vaši devjatacci“
               

            • Škola v prírode Nová Lesná
            • 20. 6. 2022
            • Žiaci III.C a IV.C  boli na začiatku mesiaca jún v Škole v prírode v Novej Lesnej. V Tatrách  navštívili Starý Smokovec, Štrbské pleso, Hrebienok odkiaľ pokračovali na Zamkovského chatu, Bilíkovu chatu, Rainerovu útulňu. Boli si pozrieť aj Studenovodské vodopády. Zúčastnili sa besedy s Horskou službou a vedomosti o Tatrách si rozšírili v atrakcii Tatry vnútri. Bol to super týždeň plný zážitkov.

              PaedDr.Cisková, PaedDr.Novická, žiaci III.C a IV.C triedy

            • Šamorín 2022 - celoštátne kolo v plávaní a vodnom póle
            • 13. 6. 2022
            • V Superfinále v Šamoríne sme nakoniec po predĺžení prehrali zápas o bronz a obsadili sme pekné štvrté miesto. Žiaci predviedli krásne športové výkony a ďakujeme im za výbornú reprezentáciu školy.

              PaedDr. Novická, PaedDr.Ciskova

              Súťažný deň v Šamoríne. 
              V pondelok sme absolvovali súťaž jednotlivcov aj štafety v plávaní. Pekne máme rozohratý turnaj vo vodnom póle, kde nás dnes ráno čaká boj o bronz. Držte nám palce. 
              Nešporáci zo Šamorína

              Šťastne sme dorazili do Šamorína, kde sa v pondelok a utorok bude konať celoštátne kolo v rôznych športoch. Naša škola bude mať zastúpenie v plávaní a vo vodnom póle žiakov 1.stupňa. Našim malým športovcom želáme veľa športových úspechov.

              PaedDr. Novická, PaedDr. Cisková

            • Rozlúčka so šlabikárom
            • 20. 6. 2022
            • Konečne nastal ten dlho očakávaný deň, keď si už naši prváci môžu povedať, že vedia čítať. Rozlúčka so šlabikárom v 1. A bola plná aktivít a zábavy a naši skvelí usilovní prváci hravo zvládli všetky úlohy, ktoré im pripravila pani učiteľka.

              Mgr. Eva Čopová

            • Hasičská návšteva
            • 17. 6. 2022
            • Vo štvrtok 16. 6. 2022 mali naši žiaci možnosť spojiť si vedomosti z hodín chémie s praxou. Pozvanie navštíviť našu školu totiž prijali zástupcovia Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Priviezli sa na záchrannom vozidle, ktoré sme si mohli do detailov obzrieť. Svoju prácu nám priblížili prostredníctvom ukážok používania hasičskej techniky i rozhovorov o ich zásahoch. Rozlúčili sme sa poďakovaním za ich obetavú prácu a oni s nami zapnutými majákmi a sirénou.

            • Triedy I.B a I.C na výlete
            • 16. 6. 2022
            • Dňa 14. 6. sa žiaci I.B a I.C triedy zúčastnili koncoročného školského výletu. Boli sme si pozrieť Spišskú Novú Ves a tam sme navštívili LaborARTórium - zážitkovú experiment galériu , kde sa deti mohli zmenšiť pri rôznych zvieratkách ako myš, had, chameleón , vyskúšať si ako sa škrečok krúti na kolese a vyšantiť sa na lezeckej stene a tobogáne. Potom sme sa presunuli do ZOO , kde sme si mohli pozrieť rôzne druhy zvierat v skutočnej veľkosti a kráse. Deti si výlet dostatočne užili  a vrátili sa plné nových a krásnych zážitkov.

              L. Fričová, J. Dolinská, A. Koršnáková, D. Košútová

            • Deviataci v divadle
            • 16. 6. 2022
            • Keď pani učiteľka prišla s nápadom ísť do divadla, všetci sme sa veľmi potešili, pretože nám chýbala kultúra. V nedeľu 12.6.2022 sme navštívili historickú budovu Divadla Jonáša Záborského v Prešove a divadelné predstavenie Sugar. Svetoznámy americký muzikál na motívy filmu "Some Like It Hot" Billyho Wildera a I. A. L. Diamonda na námet Roberta Thoerena so živým orchestrom priamo na javisku. Všetkým sa toto kultúrne podujatie veľmi páčilo. Herci svoje postavy stvárnili dokonale, cítili sme sa ako súčasť predstavenia. A nechýbal ani humor a dobrá nálada. Veľmi pekne ďakujeme za skvelý umelecký zážitok.

              Deviataci a Mgr. Iveta Bujňáková

            • Stretnutie s youtuberom Moonom
            • 15. 6. 2022
            • 15.6. 2022 Stretnutie s youtuberom Moonom. Známejší pod svojim internetovým menom StudioMoonTV, skrátene Moon, je slovenský youtuber, ktorý natáča videá pre slovenskú a českú komunitu. Moon patrí k jedným z najsledovanejších minecraftových youtuberov na slovenskej YouTube scéne. Vydal viac ako 900 videí a svoj hlavný kanál založil 2. januára 2014. Okrem hlavného kanála má aj 3 vedľajšie kanály, a to Mesiac, Mačka Jackie a Moonove Laboratórium.

            • Milujem svoje mesto - poďakovanie
            • 15. 6. 2022
            • Tento rok sme sa opäť zapojili do Festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto - Prešov. Pani primátorka mesta Prešov Ing. Andrea Turčanová sa osobne poďakovala organizátorom a koordinátorom tohto úžasného projektu. 👏😊
              Veríme, že o rok bude festival pokračovať a bude sa mu dariť aj naďalej skrášľovať naše mesto - len tak - z lásky k nemu.

              ĎAKUJEME. 💗

            • Tablo triedy
            • 10. 6. 2022
            • Školský rok sa pomaly blíži ku koncu a žiaci v školskom klube si na čas strávený v ňom uchovajú tie najkrajšie spomienky. V srdciach máme poobedňajšie chvíle plné smiechu, hier, zábavy,  ale aj drobných šibalstiev s kamarátmi štvrtákmi, ktorým sa v novom školskom roku otvoria brány druhého stupňa. Spoločne sme si vyrobili tablo triedy, ktoré nám bude tieto nádherné spoločné chvíle s kamarátmi a pani vychovávateľkami navždy pripomínať.

              Žiaci II.B, IV.B, I.B a Zuzana Olejníková, Dagmar Košútová

            • Deň Olympijského behu
            • 9. 6. 2022
            • Dňa 8. 6. 2022 sa na našej škole uskutočnila športová akcia „Deň Olympijského behu“. Svoje bežecké schopnosti si zmerali žiaci 1. stupňa. Boli rozdelení do jednotlivých kategórií. Všetci žiaci súťažili zo všetkých síl a ukázali, aké výkony sa v nich naozaj skrývajú. Krásnu atmosféru naozajstných pretekov dotvárali ostatní žiaci, ktorí na školskom ihrisku podporili svojich spolužiakov hlasným povzbudzovaním.
              Blahoželáme k  výborným športovým výkonom 😊!

              PaedDr. Novická, Mgr. J. Dolinská a uč. 1. stupňa

            • Predškoláci na návšteve v škole
            • 9. 6. 2022
            • V stredu 8. 6. 2022 našu školu navštívili predškoláci z MŠ M. Nešpora v Prešove. Pani učiteľky pre nich pripravili športové aktivity na školskom ihrisku. Spoločne s našimi prváčikmi ukázali, že šport a súťaženie ich veľmi baví.

              Mgr. Čopová a Mgr. Dolinská

            • Plavba loďou BOHEMIA na Domaši
            • 7. 6. 2022
            • Dňa 27. 5. 2022 sme sa zúčastnili plavby loďou BOHEMIA na Domaši. Veľmi sme si to užili a boli by sme radi, aby sa takéto výlety opakovali častejšie. Bol to super strávený čas s kamarátmi. Navzájom sme sa viac spoznali a taktiež sme spoznali nových kamarátov. Rovnako sme sa dozvedeli niečo nové o Domaši. Ďakujeme za super strávený čas s Vami.😊

              Žiacka školská rada

              „Na výlete bolo veľmi dobre, veľmi som si to užila a bola som s ľuďmi, s ktorými mi je dobre. Čo sa týka plavby tak som sa naučila aj niečo nové a zaujímavé. Ďakujem za túto úžasnú príležitosť.“  – Sofia

              „Bolo to zaujímavé a zábavné, naučila som sa nové veci. Dúfam, že sa to čoskoro zopakuje.“ – Aneta a Kristína

              „Výlet sa mi veľmi páčil. Na tento zážitok nezabudnem.“ – Bernadeta

              „Ja ako člen žiackej školskej rady som sa zúčastnila výletu plavba loďou Bohemia na Domaši. Výlet bol skvelý! Plavili sme sa a zároveň počúvali zaujímavosti o nádrži Domaša. Potom sme sa išli najesť do hotela. Obed bol výborný. Ďakujem organizátorkám, že nám umožnili stráviť príjemný deň.“ – Amália

              „Výlet sa mi páčil, dozvedela som sa nové informácie o Domaši.“ – Ema

              "Výlet na Domaši bol super, veľmi sa mi páčila plavba loďou." - Alica

              "Na výlete na Domaši sa mi veľmi páčilo, plavba na lodi bola veľmi poučná." - Diana

               

            • Beseda EÚ & JA
            • 6. 6. 2022
            • V uplynulom období troch mesiacov sme si častejšie pripomínali spoločné európske hodnoty: rešpektovanie ľudskej dôstojnosti, slobodu, demokraciu, rovnosť, právny štát a dodržiavanie ľudských práv. Pretože učivo o histórii a súčasnosti Európskej únie je namáhavejšie pre hlavičky, rozhodli sme sa pozvať na pôdu našej základnej školy odborníka z EUROPE DIRECT Prešov. Toto centrum patrí do celoeurópskej siete informačných miest o Európskej únii. O tom, čo je Európska únia, ako vznikla a čo má spoločné s naším každodenným životom diskutoval s deviatakmi manažér centra v rámci besedy s názvom EÚ a JA.
              Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

              Mgr. S. Jančová

            • Detská športová olympiáda
            • 3. 6. 2022
            • Dňa 27. 5. 2022 ABC - Centrum voľného času Prešov zorganizovalo Detskú športovú olympiádu. Naši žiaci sa celkovo umiestnili na krásnom 1. MIESTE. Súťažili v behu na 50 m, v behu cez prekážky, v hode kriketovou loptičkou a v skoku do diaľky. Reprezentovali nás títo žiaci : K. Opinová, V. Štefanová, R. Blizcová, H. Kubániová, D. Halický, M. Opina, L. Kozák a A. Čema. Blahoželáme!

              Mgr. Dolinská

            • Výsledky celoslovenského finále Slovíčka v malíčku 2022
            • 3. 6. 2022
            • Máme výsledky celoslovenského finále tvorivého jazykového projektu Môj slovník z reality alias Slovíčka v malíčku, ktorý realizuje International Association of Language Fans. S potešením gratulujeme žiakovi ôsmeho ročníka Sebastiánovi Durkáčovi, ktorý obsadil krásne 2. miesto v kategórii ruský jazyk. Ďakujeme aj za milú reprezentáciu našej školy na verejnosti.
              Bavia aj vás jazyky, máte tvorivú dušičku a slovíčka v malíčku? Do školského kola ročníka 2023 sa môžete prihlásiť už teraz u p. učiteľky Jančovej. 😊

            • Milujem svoje mesto
            • 30. 5. 2022
            • Aj tento rok sme sa zapojili do projektu „Milujem svoje mesto 2022“ a pomohli sme skrášliť nielen okolie školy, ale aj ulice Sídliska III. ĎAKUJEME všetkým, ktorí svojou dobrou náladou a ochotou pracovať prispeli ku skrášleniu nášho mesta Prešov.

            • Detská liga v malom futbale
            • 26. 5. 2022
            • Dňa 25. 5. 2022 sa naši žiaci zúčastnili 3. kola Detskej ligy v malom futbale. Našim futbalistom sa veľmi darilo. V záverečnom kole potvrdili svoju výbornú formu a v konečnej tabuľke  obsadili krásne 1. miesto. V turnaji oceňovali aj individuálne výkony futbalistov. Za najlepšieho brankára vyhlásili nášho Alexa Čemu a najlepším strelcom turnaja sa stal Lukáš Kozák.
              Všetci chlapci však podali super kolektívny výkon a v tom bola ich sila. Blahoželáme im a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

              PaedDr. Novická
               

            • Exkurzia v synagóge
            • 26. 5. 2022
            • V rámci vyučovania regionálnej histórie, teda „toho, čo máme doma“, deviataci zavítali do synagógy na Okružnej ulici. V orientálne zdobenom chráme si pozreli výstavu judaík - predmetov, ktoré používali Židia pri náboženských obradoch a v bežnom živote. Tragédia holokaustu postihla aj prešovských Židov, preto si pri pamätníku pripomenuli 80. výročie prvého transportu židovských dievčat do koncentračného tábora.
              Na záver exkurzie vyjadrili svoje postrehy v spoločnom padlete:
              https://padlet.com/sylviajancova/t2atnk1mf4ilmz8f.

              Mgr. S. Jančová

            • Oznam
            • 25. 5. 2022
            • Vážení rodičia,
              dovoľte nám pripomenúť, že od začiatku školského roka je naša škola zapojená do programu „Školské mlieko“ a to za účelom zvýšenia zdravej desiaty. Deti majú možnosť každý deň vybrať si  z Brejkomatu jedno biele 3,5%tné mliečko úplne ZADARMO. (Prvé si musia vybrať biele mliečko.)

            • Atletický štvorboj
            • 24. 5. 2022
            • V piatok 20. mája sa naši žiaci a žiačky zúčstnili okresného kola v atletickom štvorboji, ktorý pozostával zo šprintu na 60 metrov, z vytrvalostného behu (chlapci 1000m a dievčatá 600 m), hodu loptičkou a skoku do diaľky. Všetci žiaci si zaslúžia pochvalu za snahu a reprezentáciu školy, zvlášť Jakub Polaščák, ktorý sa umiestnil celkovo na 3. mieste a postúpil do krajského kola. Srdečne blahoželáme.

              G. Pittnerová

            • Vyučovanie vlastivedy v múzeu
            • 24. 5. 2022
            •  V rámci vyučovania vlastivedy sa štvrtáci okrem iného učia aj o rodnom meste, o Prešove. Tentokrát si na výklad prizvali odborníkov naslovovzatých – zamestnancov Krajského múzea v Prešove. Múzeum sídli na Hlavnej ulici v Rákociho paláci a jeho prehliadka s výkladom pani sprievodkyne žiakom IV.A a IV.B ozvláštnila netradičnú hodinu vlastivedy. Žiaci si počas exkurzie mohli prezrieť päť expozícií. V nich mali možnosť vidieť skutočné skvosty milovníkov histórie, hodín, zbraní, numizmatiky, ľudovej architektúry, neživej prírody i unikátneho slovenského opálu, ktorý sa ťažil tu, v Prešove.

              Pracovníčka múzea pri každej expozícii dodala nové a podnetné informácie o histórii i súčasnosti mesta. Jedinečnou pre štvrtákov bola aj prehliadka zbierky hasičskej techniky, o ktorej sa hovorí, že je najväčšia na Slovensku. Zážitok umocnila nádherná architektúra, átriový dvor a historická studňa v záhrade múzea.

              Mgr. Ďuricová, PaedDr. Mišenková a Mgr. Petrufová

            • Divadelné predstavenie - ČÁRY MÁRY ALEBO ZÁHADA STRATENÉHO PRÚTIKA
            • 20. 5. 2022
            • Dňa 13.5.2022  sa deti 1.stupňa  zúčastnili divadelného predstavenia . Zavítali k nám herci z  prešovského divadla PORTÁL , ktorí nám zahrali  detektívnu rozprávku ČÁRY MÁRY ALEBO ZÁHADA STRATENÉHO PRÚTIKA.   Úsmevné predstavenie s vtipným dejom bolo plné smiechu a radosti.  Deti sa spolu s čarodejnicou pomocou príbehu a pesničiek dostali na neobyčajné miesta. Hercom veľmi pekne ďakujeme za pekný kultúrny zážitok a tešíme sa na ich ďalšiu návštevu.

              PaedDr. Novická a žiaci 1. stupňa

            • Exkurzia v Krajskom múzeu
            • 20. 5. 2022
            • Dňa 17. 5. 2022 sa žiaci III.A a III.C  zúčastnili zážitkového vyučovania v Krajskom múzeu v Prešove. Cieľom tejto netradičnej formy vyučovania bolo zatraktívniť vyučovací proces, vzbudiť u žiakov záujem o históriu mesta Prešov. Počas výkladu mali žiaci možnosť vidieť repliku stredovekého Prešova s hradbami a opevnením. Svojimi zvedavými otázkami sa dozvedeli veľa zaujímavých informácii o vzniku nášho mesta, mestského erbu, panovníkoch, ale zoznámili sa aj s históriou hasičstva a ich technikou v našom meste.

              Mgr. Grejtáková, PaedDr. Novická

            • Štvorlístok objavuje vesmír
            • 19. 5. 2022
            • Členovia ZÚ Štvorlístok sa v pondelok 16. mája 2022 zúčastnili exkurzie vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove. Po príchode a sprievodnej prehliadke vesmírnej galérie a výstavy sa presunuli do prednáškovej sály, kde si prezreli vzdelávací audiovizuálny program s názvom Rozhovory o vesmíre. Prostredníctvom neho sa žiaci dozvedeli podnetné informácie o hviezdnej oblohe, súhvezdiach, o Polárke, o povrchu Mesiaca a o planéte Zem. Pradávne grécke báje im priblížili niektoré známe súhvezdia či striedanie mesačných fáz. Ako posledné navštívili Štvolístkači planetárium. Tam im zamestnankyňa hvezdárne predstavila náučný program s názvom Alžbetkin vesmír. Z neho sa dozvedeli okrem iného aj to, prečo je nebo modré, prečo je vo vesmíre ticho a iné záhady vesmíru.

              Podujatie zakončili malí školáci nákupom suvenírov, záložiek a magnetiek s tematikou vesmíru. Už teraz sa všetci tešia na ďalšie nové podujatia a objavovania.

              Mgr. J. Ďuricová, vedúca ZÚ Štvorlístok

            • Super florbal DETI
            • 19. 5. 2022
            • Naši florbalisti, žiaci 2. až 4. ročníka, zohrali v utorok 17. mája dva zápasy so ZŠ a MŠ Bajerov v rámci celoslovenskej aktivity Super florbal DETI. V oboch zápasoch sme zvíťazili: 11:0 a 5:0, tohto nepostupového turnaja sa v rámci prešovského okresu zúčastnili dve školy.
              Našimi reprezentantami boli: brankári Richard Alexej Janič, III.C (1 gól) a Sebastián Motýľ, II.C (1 gól), Teo Troliga, II.B (3 góly), Alexander Čema, III.B (3 góly), Tobias Tóth, III.C (1 gól),  Peter Hudák, IV.A (4 góly), Marko Gondkovič, IV.A (2 góly), Damián Ondáš, II.B, Michal Mark McKinley, IV.B.
              Gratulujeme a želáme veľa úspechov v ďalšom športovom zápolení!

    • Kontakty

      • Základná škola, Mirka Nešpora 2, Prešov
      • 051/ 7710957 - kancelária školy 0903 399 502 - kancelária školy
      • Mirka Nešpora 2, 080 01 Prešov 080 01 Prešov Slovakia
      • www.zsnespo.sk www.nespora.edupage.org
      • Mgr. Jaroslav Bizub
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje