• Okresné kolo Pytagoriády
            • 29. 4. 2024
            • V dňoch 8. a 9. 4. 2024 sa úspešní riešitelia školského kola Pytagoriády 🧮📐✏️ v kategórii P3 až P8 zúčastnili okresného kola. Naši matematici opäť nesklamali. Najúspešnejším bol Christian Kopřiva z 4.A triedy, ktorý sa umiestnil na 3. mieste. Úspešnými riešiteľmi boli aj Jakub Kochan (3.A), Maxim Baran (4.C), Peter Hudák (6. B) a Alan Balara (8.A). Ocenení za účasť boli aj Lukáš Petruš (3.A), Oliver Szabó (5.B) a Emily Dančišinová (6.A). Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme!👏😊

            • Planéta Zem 🌍
            • 16. 4. 2024
            • Ľudia, planéta Zem🌎, príroda a náš vzťah k nej. Práve týmto témam sa hravou a súťažnou formou venovali žiaci v ŠKD počas piatkového poobedia stráveného na školskom dvore. Naši "družinári" si precvičili predstavivosť pri tvorení prírodných obrazov zo šišiek, a takisto preverili svoje vedomosti pri hre spojenej s triedením stromov🌳, listov 🍃 a plodov. Zastavili sa aj pri stanovišti plnom hádaniek, kde vďaka tímovej práci vždy našli riešenie.
              Keďže nám počasie prialo, mali sme možnosť stráviť spolu zábavné a súťažne popoludnie doplnené sladkou bodkou na záver.🙂
              Demitrová, Mgr. Prusáková, vychovávateľky a deti z ŠKD

            • Bee-bot včielka 🐝 - nová kamarátka
            • 16. 4. 2024
            • Naši druháci majú na škole novú kamarátku - Bee-Bot včielku🐝. Spoznali sa navzájom na informatike a veľmi dobre si rozumeli. 👍🙂

              Bee-Bot včielka je zábavná, edukatívna hračka, ktorá u detí rozvíja priestorovú orientáciu, logické myslenie a plánovanie, zapamätá si až 40 čiastkových povelov. 

            • Netradičná hodina angličtiny
            • 15. 4. 2024
            • V utorok 15. apríla mali žiaci VI.B trošku netradičný začiatok hodiny anglického jazyka: kamarát a spolužiak Denyell Jochman svojich spolužiakov ponúkol jablkovým koláčom 🍏🥧👩‍🍳vlastnoručne upečeným podľa receptu z učebnice anglického jazyka.😋👌

            • Remeselné dielne - hrnčiarstvo
            • 15. 4. 2024
            • V mesiaci marec a apríl sa žiaci našej školy mali možnosť oboznámiť sa s jedným z najstarších remesiel a to s hrnčiarstvom  🏺. Pani Júlia Madziková z Dielničky ovečka🐑 nám prišla ukázať tento krásny a zároveň ťažký spôsob spracovania hliny.  Mali sme si možnosť pozrieť  ako sa v dávnych časoch vytvárali hrnčiarske nádoby, ich zdobenie, pálenie a aký namáhavý bol tento proces v minulosti. Žiaci sa oboznámili s hlinou, so spôsobom jej spracovania, ale aj s prácou na hrnčiarskom kruhu. Každý si mal možnosť vyskúšať ako sa hlina premení na krásny výrobok a naši malí hrnčiari si svoj výrobok odnesú domov. 👍🙂
              Mgr. L. Fričová a tr. učiteľky

            • Remeselné dielne – Dielnička ovečka
            • 12. 4. 2024
            • Žiaci 1.C2.A triedy sa tento mesiac zúčastnili veľmi zaujímavej remeselnej dielne – „ Dielnička ovečka“. Naučili sa veľa zaujímavých vecí o ovečkách🐑🐏,  o vlne, ale aj jej spracovaní.  Vyskúšali si ako sa dojí ovečka, ako sa vlna perie, češe, spriada do priadze a to všetko vlastnými rukami. Tieto tvorivé dielne si deti užili naplno 🤩a získali nové zručnosti v oblasti tradičných ľudových remesiel.🫶 🙂
              PaedDr. Novická

            • Zážitkový workshop Jeden deň v budúcnosti
            • 12. 4. 2024
            • Žiaci ôsmych a deviatych ročníkov mali počas workshopu Jeden de\ v budúcnosti v utorok 9. apríla možnosť hlbšie vniknúť do problematiky ChatGPT, spoznať klady a zápory, resp. výhody/nedostatky komunikácie s umelou inteligenciou.

              Spoznali aj hlasového asistenta 🗣️ pre inteligentnú domácnosť Alexu (hlasom ovládané zapnutie svetla 💡✨, spustenie hudby 🎵🎶, a pod.).
              Veľký záujem bol aj o prebádanie virtuálnej reality prostredníctvom VR okuliarov🥽 Oculus Quest,  ktoré pre záujem pokračovalo aj po vyučovaní✌️😉

            • Exkurzia - vodná nádrž Starina a prírodovedné múzeum Humenné
            • 5. 4. 2024
            • Dňa 13. marca 2024 v skorých ranných hodinách sa žiaci 8. ročníka odvážali krásnym autobusom 🚌 na najvýchodnejší cíp nášho Slovenska, do severovýchodnej časti Zemplína, na územie okresu Snina, do katastra obce Stakčín. Hovoríme o Starine, najväčšej vodnej nádrži na pitnú vodu na Slovensku, zároveň  najväčšom zdroji pitnej vody v strednej Európe. Nádrž Starina je vybudovaná na hornom toku rieky Cirocha v Bukovských vrchoch, na území Národného parku Poloniny.

              Sprievodca exkurzie nás po privítaní ohúril nasledovnými informáciami o nádrži. Vodná nádrž má objem 59,8 mil. vody a rozprestiera sa na ploche 311,4 ha.  Priehradný múr má výšku 50 m, dĺžka hrádze je 345 m, šírka 7 m. Nádrž bola vybudovaná v rokoch 19811988 pre zásobovanie regiónu východného Slovenska (najmä Prešova a Košíc) pitnou vodou. Pitnou vodou každý deň zásobuje viac ako 300 tisíc obyvateľov vo viac ako 200 obciach a mestách.

              Jej výstavbe predchádzalo vysťahovanie 7 rusínskych dedín z dôvodu ochranného pásma zdroja pitnej vody nad nádržou v 70. rokoch 20. storočia. Vrstvy pieskovcov a ílovcov sa vytvorili v treťohornom mori.

              Potom už nasledovala prehliadka do útrob nádrže.  Bol to  vcelku adrenalínový zážitok a preverila našu kondíciu 💪. Do veže sme sa  dostali komunikačnou chodbou v hĺbke 45 metrov pod hladinou. Najprv sme museli zdolať nadol 285 schodov, potom nahor 340 do veže a to isté späť. Verte, že na druhý deň sme mali mnohí dobrú „svalovku“. Pohľad z veže na obrovskú masu vody, lievik, či okolitú prírodu bol desivý, ale stál za to.

              Priehrada je bezpečná, je pripravená na tisícročnú vodu. Pri vyšších prietokoch voda pretká cez bezpečnostný prepad, lievik. Na Starine je vybudovaný autonómny systém varovania, ktorý funguje aj bez ľudského faktora. Ak by sa predsa len priehrada pretrhla, do Humenného by prívalová vlna vo výške 6 až 7 metrov pritiekla do dvoch hodín.

              Po super prehliadke sme nasadli do autobusu a odviezli sme sa do mesta Humenné. Navštívili sme Humenský zámok🏰, niekdajšie sídlo dynastie Drugetovcov postavené v renesančnom štýle a prestavané v novobarokovom po tom, čo sa stal majetkom Andrášiovcov. Je národnou kultúrnou pamiatkou spolu s priľahlým parkom. V zámku sa nachádza Vihorlatské múzeum. My sme navštívili prírodovednú expozíciu. Prezreli sme si vystavené exponáty zástupcov rôznych spoločenstiev žijúcich na Hornom Zemplíne. Bolo zaujímavé vidieť živočíchy v ich životnej veľkosti. V rámci prehliadky sme mali pripravené prírodovedné úlohy, ktoré sme v skupinách vypracovali. Následne už dosť hladní sme išli na pešiu zónu mesta a v rámci osobného voľna sme sa najedli 🍔🥪 🥤 a kúpili si suveníry. O štvrtej popoludní sme šťastlivo a s množstvom zážitkov, pricestovali pred našu školu. Ďakujeme pani učiteľkám Čikošovej a Kizekovej za skvelú exkurziu.👍😎

               

              Mgr. Katarína Čikošová

            • Oslava Svetového dňa vody 💦💧
            • 4. 4. 2024
            • „VODE BOLA DANÁ ČAROVNÁ MOC BYŤ MIAZGOU ŽIVOTA NA ZEMI. “

              LEONARDO DA VINCI

              Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Voda nás teda sprevádza počas celého života, hoci si to ani neuvedomujeme. Považujeme ju za samozrejmosť a spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť. Bez pochýb je voda najdôležitejšou látkou na zemskom povrchu.  Pokrýva 70 % povrchu a dáva našej planéte nádhernú modrú farbu.

              Aj my Nešporáci sme nezabudli osláviť ani tento rok narodeniny našej drahej VODY. Narodeniny sme oslávili poridne, nielen  22. marca. Veď sa pozrite do našej galérie a sami uvidíte.  

              Tohtoročným mottom je „WATER FOR PEACE“, teda  "Voda pre mier"☮︎. Tento medzinárodný sviatok sa koná na pamiatku dôležitosti vody a potreby trvalo udržateľného hospodárenia s vodnými zdrojmi. Chceme, aby voda vytvorila mier, nie  konflikt. Keď je voda vzácna alebo znečistená, alebo keď ľudia nemajú rovnaký alebo žiadny prístup k vode, medzi komunitami a krajinami môže narásť napätie. Svetový deň vody 2024 je o spolupráci na vyvážení potrieb každého, s odhodlaním zabezpečiť, aby nikto nezostal pozadu, aby sa voda stala katalyzátorom pre mierovejší svet. S rastúcimi vplyvmi zmeny klímy a rastúcou populáciou existuje naliehavá potreba spojiť sa v rámci krajín a medzi nimi, aby sme chránili a zachovali náš najcennejší zdroj - vodu."

              Vážme si vodu ako národné bohatstvo, chráňme si jej kvalitu.💧💦🙂

               

              Mgr. Katarína Čikošová

               

            • Čítame pre radosť📖
            • 4. 4. 2024
            •       Mesiac marec je od nepamäti spájaný s príchodom jari. 🌻☀️🐝Nešporáci však vedia, že k nemu neodmysliteľne patria aj knihy📖📚. Knihy, ako poslovia múdrosti a vzdelania. Knihy, ako základ poznania, učitelia vekov, vládcovia ducha. Aj preto počas celého marca “oslavujú”.

                   Tento rok boli oslavy kníh predsa len o troche iné - slávnostnejšie, zaujímavejšie, krajšie. V rámci rozvojového projektu Čítame pre radosť  boli  v siedmich triedach 1. stupňa zriadené nové triedne knižnice. Do knižníc boli zakúpené viaceré knižné tituly – spolu takmer 140 kníh v hodnote 1 500 €. Knihy rôzneho druhu i žánru - ľudové a autorské rozprávky, diela z dielne klasikov, povesti, bájky, encyklopédie, obrázkové i dobrodružné príbehy, detektívky a mnoho ďalších nateraz zdobia čitateľské kútiky tried. No nie sú len na okrasu.

                     Žiaci z nich počas vyučovania čerpajú nové poznatky, cez prestávky a v ŠKD si čítaním vypĺňajú voľný čas. Celoslovenský projekt Čítame pre radosť vyhlásilo MŠVVaŠ a naša škola v rámci neho úspešne zabodovala. Účelom tejto ministerskej výzvy bolo okrem zriadenia triednych knižníc najmä posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u žiakov.

                     Poprajme teda našim čitateľom mnoho radosti a zážitkov na čitateľských prechádzkach.🙂

              Mgr. Jaroslava Ďuricová

      • Kontakty

        • Základná škola, Mirka Nešpora 2, Prešov
        • 051/ 7710957 - kancelária školy 0903 399 502 - kancelária školy
        • Mirka Nešpora 2, 080 01 Prešov 080 01 Prešov Slovakia
        • www.zsnespo.sk www.nespora.edupage.org
        • Mgr. Jaroslav Bizub
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje