• „Pripime si s planétou“ – Deň vody na 1. stupni
            • 29. 3. 2022
            • Piť musíme všetci. Bez vody človek prežije iba pár dní. Ale potrebujeme k pitiu rôzne plastové poháre, fľaše, či slamky? Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš, pričom ich doba rozkladu je až 500 rokov. Od 1. januára 2022 je na Slovensku spustený systém zálohovania PET fliaš a plechoviek. Je to čiastočné riešenie problému. Najlepšie je odpad netvoriť a predchádzať jeho vzniku. 

              18. 3. je Svetový deň recyklácie a 22. 3. Svetový deň vody. Pri tejto príležitosti sme v týždni od 21. 3. – 25. 3. realizovali na 1. stupni tematické vyučovanie, ktoré bolo zamerané na ochranu vody, vodných tokov a predchádzanie jej znečisťovania. Žiaci si hravou formou prostredníctvom rôznych tvorivých aktivít pripomenuli dôležitosť ochrany vody, hľadali bezobalové alternatívy nápojov, výtvarne stvárňovali vodný svet v znečistených vodách a diskutovali o riešení tohto celosvetového problému. Hlavne sme si všetci uvedomili, že ochrana a šetrenie vody musí byť našou každodennou súčasťou.
              Mgr. M. Adamkovičová, učiteľky a žiaci 1. stupňa

            • Úspech našich skvelých žiakov v okresnej súťaži Hviezdoslavov Kubín
            • 28. 3. 2022
            • V dňoch 23. 3. a 24. 3. sa uskutočnila okresná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Naši šikovní žiaci obsadili nádherné miesta. V prednese prózy v I. kategórii sa Zarka Lokajová zo IV.C triedy umiestnila na krásnom druhom mieste. V prednese poézie obsadila krásne tretie miesto Dominika Bartková, žiacka III.C triedy. Dejan Houdek zo IV.B triedy získal v prednese poézie úžasné prvé miesto a Alana Lokajová z VIII.A triedy získala v II. kategórii druhé miesto v prednese prózy. Dejan a Alana síce reprezentovali ZUŠ, ale sú to naši skvelí žiaci s veľkým talentom. V II. kategórii sa na úžasnom prvom mieste v prednese poézie umiestnila Katka Rusinová z V.C triedy a krásne tretie miesto v prednese prózy získala Eliška Koľová z V.A triedy.

              Ďakujeme triednym učiteľkám a učiteľkám slovenského jazyka, ktoré zodpovedne svojich žiakov na súťaž pripravili.

              Našim talentovaným Nešporákom srdečne blahoželáme a ďakujeme im, že úspešne reprezentujú našu školu. Blahoželáme a ďakujeme!!!
              Mgr. M. Adamkovičová

            • „Statočný cínový vojačik“ – návšteva divadla Viola
            • 28. 3. 2022
            • Dňa 21. 3. navštívili žiaci IV. C, III. C a II. B triedy so svojimi triednymi učiteľkami divadlo Viola na Hlavnej ulici v Prešove. Na hodinku sa žiaci stali hercami a aktérmi deja interaktívnej hudobnej rozprávky od Hansa Christiana Andersena. Dozvedeli sa, prečo bolo v príbehu práve dvanásť cínových vojačikov a čo sa prihodilo tomu, na ktorého nezvýšilo dosť cínu. Deti sa naučili nové piesne, zatancovali si a pomohli dvom šašom vyriešiť záhadu. Zážitkovou formou sme si obohatili svoje literárne vnímanie a odniesli sme si krásny kultúrny zážitok.
              Mgr. M. Adamkovičová, PaedDr. M. Cisková, PaedDr. M. Novická, žiaci II. B, III. C a IV. C triedy

            • Predškoláci na nás myslia
            • 25. 3. 2022
            • V rámci vzájomnej spolupráce s Materskou školou Mirka Nešpora si každý mesiac vymieňame  práce, výrobky, rôzne darčeky... Pandemická situácia nám doteraz „nedovolila“ sa osobne stretnúť a preto si aspoň takouto formou dávame najavo ako na seba myslíme a ako sa máme radi. V mesiaci marec sme si vymenili krásne knihy. Naši „Usilovní mravčekovia“ ich pre nás s radosťou vlastnoručne vyrobili. Našich školákov darčeky v podobe kníh veľmi potešili a spoločne sme usúdili, že budúci prváci sú veľmi šikovní a 1. ročník zvládnu určite bez problémov. Ďakujeme a tešíme sa na vás!!!
              Mgr. M. Adamkovičová

            • Krajské múzeum
            • 23. 3. 2022
            • Dňa 18. 3. 2022 žiaci IV.C strávili hodinu vlastivedy v Krajskom múzeu v Prešove, ktoré sídli v priestoroch Rákocziho paláca. Dozvedeli sa veľa zaujímavosti z dejín Prešova, žiaci si touto reálnou prehliadkou upevnili svoje vlastivedné vedomosti.
              Žiaci IV.C a tr. uč. Cisková

            • Celoslovenská súťaž JUST GYM Cup
            • 21. 3. 2022
            • Dňa 26.3.2022 sa bude v priestoroch veľkej a malej telocvične ZŠ Šmeralová konať 1. ročník celoslovenskej súťaže JUST GYM Cup, v nomináciách agility fitnes detí a fitnes challenge mládeže.

              Súťažiť a zabaviť sa pod vedením školených trénerov a inštruktorov môžu aj vaše deti, a všetci ste vítaní ako diváci a fanúšikovia.

              Viac informácií a podmienky účasti na súťaži získate v priložených prílohách, alebo na mailovej adrese fitmaker@gmail.com resp. na telefónnom čísle 0903 771918

            • Týždeň čitateľskej gramotnosti na 1. stupni
            • 21. 3. 2022
            • Čítanie je zručnosť, ktorú človek nevyhnutne potrebuje pre svoj život. Ak chceme, aby sa z našich žiakov stali čitatelia, ktorí čítanému rozumejú a majú z neho pôžitok, mali by sme im dopriať dostatok radostných skúseností s čítaním. Prostredníctvom nich pochopia, že čítanie môže byť potešením a zábavou.

              Mesiac marec sa vždy nesie v znamení kníh. Je už tradíciou, že naša škola uskutočňuje pre svojich žiakov veľa aktivít venovaných knihám a hravému čítaniu. Jednou, hádam najdôležitejšou z nich, je týždeň čitateľskej gramotnosti. V tomto roku sa uskutočnil v termíne 14. - 18. marca 2022.

              V priebehu celého týždňa absolvovali Nešporáci množstvo tvorivých činností a akcií smerujúcich k rozvoju čitateľskej gramotnosti. K najzaujímavejším nepochybne patrili spoločné čítania so svojimi triednymi učiteľkami, kvízy, výmenné knižné burzy, zážitkové vyučovania v školskej i mestskej knižnici, čítací maratón či besedy. Pútavé aktivity sa zameriavali nielen na samotné čítanie, primäli žiakov vyhľadávať, spracovať a následne interpretovať svoje vlastné názory a myšlienky z prečítaných textov. Tých najmenších školákov isto potešilo hlasné čítanie a výtvarné aktivity ako ilustrácie rozprávok a výroba záložiek.

              Chvíle strávené s knihou navodili príjemnú atmosféru a nepochybne obohatili žiakov o nové zážitky. Veď čítanie kníh je také zaujímavé a obohacujúce!

              Mgr. Jaroslava Ďuricová a triedne učiteľky 1. stupňa

            • Kniha pre našich predškolákov
            • 18. 3. 2022
            • Každému je známe, že marec je mesiacom knihy a určite to vedia aj naši predškoláci z MŠ Mirka Nešpora. Pri tejto príležitosti sme spoločne s našimi šikovnými žiakmi vyrobili knihu pre našich budúcich prváčikov. „Jarná zábava“ pre Usilovných mravčekov, tak sa naši kamaráti v materskej škole volajú, je plná zaujímavých úloh, hádaniek, vtipov, básničiek a maľovaného čítania. Naši predškoláci sa pri nej zabavia a „privítajú“ jedno z najkrajších ročných období. Kniha, ktorú naši žiaci vyrábali s láskou, je zároveň „pozvánkou“ na Zápis do 1. ročníka, ktorý sa uskutoční 1. apríla. Tešíme sa na vás, naši budúci prváci!!!
              Mgr. M. Adamkovičová, Bc. Z. Olejníková, žiaci II. B a IV. B triedy

            • Prváci pasovaní za prvočitateľov
            • 17. 3. 2022
            • Žiaci I.A a I.C triedy sa zúčastnili pasovačky prvočitateľov, ktorú organizuje knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove. Prvácke vedomosti zo sveta kníh a rozprávok zábavnými aktivitami preverila teta knihovníčka. Na záver všetkých účastníkov slávnostne pasovala najstaršou a najmúdrejšou knihou Knihomoľou a odovzdala žiakom čitateľský preukaz.
              Bc. Alena Filičková, Mgr. Jana Dolinská

            • Cvič so zdravým chrbátikom
            • 14. 3. 2022
            • „Zdravie našich detí nám nie je ľahostajné.“

              Mesiac marec priniesol do našej školy viacero nových výziev a aktivít. Jednou z nich je aj pohybová aktivita s názvom Cvič so zdravým chrbátikom. Aktivita je súčasťou projektu Zdravý chrbátik, ktorý sa už viac než 10 rokov formou preventívneho programu snaží suplovať systém v oblasti problematiky chybného držania tela v školských zariadeniach. Jeho hlavnou myšlienkou je ZDRAVÁ CHRBTICA.

              Pohybové aktivity a zdravotné cvičenia sú zahrnuté do vyučovania telesnej a športovej  výchovy žiakov 2., 3. a 4. ročníka. V priebehu ôsmich týždňov absolvujú malí Nešporáci pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta súbor cvičení – tzv. modulov zameraných na správne držanie tela. 
              Hlavným cieľom tejto netradičnej aktivity je predchádzať vzniku deformít chrbtice u detí v rannom školskom veku, zlepšovať zdravotný stav, zdatnosť jedinca a pohyblivosť jednotlivých kĺbov. Zdravotné cvičenia sa sústreďujú na natiahnutie skráteného svalstva, posilnenie oslabeného svalstva a na posilnenie a rovnovážny stav hlbokého stabilizačného systému. Netradičné cvičenia zožali u malých cvičencov úspech už pri prvom stretnutí.

              Mgr. Jaroslava Ďuricová

            • Darujte 2% z dane-
            • 11. 3. 2022
              • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            • Hviezdoslavov Kubín – II., III. kategória
            • 11. 3. 2022
            • Hviezdoslavov Kubín  je celoštátna postupová súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. 

              Aj naša škola sa pravidelne zúčastňuje tejto obľúbenej súťaže, každý rok nám naši žiaci dokazujú, že umelecké slovo, recitácia, básne, poviedky a príbehy sú im blízke. Najprv si žiaci zmerali svoje sily v triednych kolách, potom nasledovalo školské kolo, ktoré sa uskutočnilo  9. 3. 2022. Zapojilo sa 19 žiakov  5. – 8. ročníka. Na 1. miestach sa umiestnili: 

              • Katarína Rusinová – 5.C – poézia
              • Eliška Koľová – 5.C – próza
              • Sofia Adamová – 7.A – poézia
              • Alana Lokajová – 8.A – próza

              Víťazkám jednotlivých kategórií srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.
              Mgr. Iveta Bujňáková

            • Hviezdoslavov Kubín – I. kategória
            • 11. 3. 2022
            • „Čím viac čítate, tým viac sa naučíte. Čím viac sa naučíte, tým viac miest objavíte.“

              Dr. Seuss        

              Dňa 8. 3. 2022 sme na prvom stupni zrealizovali školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Krásne umelecké prednesy poézie a prózy našich skvelých žiakov obohatili a spríjemnili náš deň v tejto náročnej a smutnej dobe.                

              V I. kategórii súťažili žiaci 2. až 4. ročníka. Na svoje prednesy sa krásne a zodpovedne pripravili a preto sme to pri výbere tých najlepších nemali vôbec jednoduché. Víťazmi sa však stali všetci zúčastnení, pretože kvôli pandemickej situácii si triedne učiteľky vybrali jedného zástupcu za poéziu a jedného za prózu, teda vyberali sme najlepších z najlepších. Opäť, aj tento rok, nás veľmi potešila úprimná radosť detí z prednesu, ich spolupatričnosť a vzájomná podpora. Naši žiaci sú úžasní, pretože stále milujú knihy a vedia sa tešiť hlavne z úspechu ostatných.  

              V I. kategórii súťažilo 17 žiakov (poézia - 9 žiakov, próza - 8 žiakov).
               

              POÉZIA 

              1. miesto: Dejan Houdek (4.B)
              2. miesto: Tamara Vašková (2. B)
              3. miesto: Aneta Jurčišinová (3. B)    
              4. miesto: Viktória Kostúrová (3. C)  

              PRÓZA

              1. miesto: Zara Lokajová (4. C)
              2. miesto: Dominika Bartková (3. C)
              3. miesto: Maxim Čema (2. B) 
              4. miesto: Samuel Mišík (4. C)

              Výhercom z prvých miest držíme prsty na okresnom kole 23. a 24. marca 2022. Všetkým súťažiacim ďakujeme za krásny kultúrny zážitok a na skvelé prednesy našich žiakov sa tešíme opäť o rok. 
              Mgr. M. Adamkovičová, Mgr. J. Ďuricová, žiaci 2. – 4. ročníka

            • Návšteva knižnice – Pasovačka čitateľov
            • 10. 3. 2022
            • Žiaci z II.C triedy minulý týždeň navštívili knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove. Boli to skvelo prežité dve vyučovacie hodiny medzi knihami. Žiaci sa naučili ako vzniká kniha, ako sa o knihu starať, ako sa správať v knižnici a ako si knihu vypožičať. Prostredníctvom zábavných aktivít si spoločne s pani knihovníčkou predstavili knihy pre detských čitateľov od rôznych autorov. Aby si žiaci mohli vypožičiavať knihy, tak ich pani knihovníčka pasovala za nových čitateľov knižnice a odovzdala im čitateľské preukazy. Na záver si žiaci vypožičali knihy podľa vlastného výberu. Každý žiak odchádzal z knižnice s knihou a s úsmevom na tvári.
              žiaci z II. C triedy a tr. uč. Mgr. Pivovarníková

            • Týždeň slovenských knižníc
            • 9. 3. 2022
            • Marec je mesiac knihy. No prvý marcový týždeň je neodmysliteľne spätý s Týždňom slovenských knižníc. Pri tejto príležitosti sa žiaci III.C triedy  v piatok 4.3.2022 zúčastnili v Knižnici POH v Prešove zážitkového čítania. Pani knihovníčka si pre nich pripravila pekný príbeh „ O snehuliakovi s horúcim srdcom“. Pomocou príbehu si žiaci uvedomili, aké je v živote dôležité podeliť sa a vedieť nezištne pomôcť druhým. Na záver si vypožičali knihu podľa svojho výberu. Deti odchádzali z knižnice spokojné a plné zážitkov.  

            • Recitačný maratón v I.C
            • 8. 3. 2022
            • Dnes si prváčikovia vyskúšali zarecitovať svoje prvé básne. Išlo im to veľmi dobre. Niektorí prekvapili aj sami seba. Spoločne sme najlepších recitátorov odmenili sladkou odmenou a domov si odniesli aj diplom. Takto sme sa pripravili na Hviezdoslav Kubín, ktorý nás čaká v druhom ročníku.
              Mgr. Dolinská

            • Beseda so spisovateľom
            • 4. 3. 2022
            • Čo je zázrak? Dnes viac ako inokedy vnímame ako zázraky veci doteraz tak bežné a stereotypné. No obyčajné  sa zrazu premieňa na to , čo vždy bolo – neobyčajné a vzácne . Na dnešnej besede so spisovateľom Valentínom Šefčíkom si žiaci V.B mohli z úst samotného básnika vypočuť, čo on vníma ako zázrak – nebo, vietor, kvet, ráno, ticho, rosu, báseň, lúku, atď. ... Dohromady 40 zázrakov z novej rovnomennej zbierky básní Zázraky . 

              Pri prednese básne Bublina sme mohli vidieť ako samotný autor vníma vlastný text a ako hravo sa dá pracovať so slovíčkami. Naše vnímavé a zvedavé deti mu položili nejednu otázku, no na všetky dostali vyčerpávajúce odpovede. Malí recitátori básne V. Šefčíka poznajú a radi si ich vyberajú na umelecký prednes. A tak si s autorom vymenili  aj postrehy na verše zo zbierok Bola raz jedna láska a Basta fidli. Spoločne strávené príjemné chvíle rýchlo ubehli , no už dnes sme sa dohodli, že stretnutie v budúcnosti radi zopakujeme. Vďaka patrí aj pobočke Knižnice POH na Sídlisku III v Prešove, ktorá besedu zorganizovala a pripravila nám tak čarovné okamihy spoznávania zázraku slova.
              Mgr. Tatiana Kandráčová

            • Ja a moje zdravie
            • 1. 3. 2022
            • V týždni od 14.2. do 18.2. na 1. stupni prebiehala aktivita – Ja a moje zdravie. Hlavne v tomto období je to veľmi aktuálna téma. Žiaci sa rozprávali o zdravej strave, hygiene a zdravom pohybe. Vypĺňali pracovný list a na záver si zacvičili.
              p. uč. Grejtáková a žiaci 1. stupňa

            • Deň materinského jazyka
            • 28. 2. 2022
            • 21. február je deň, ktorý už tradične patrí materinskému jazyku. 
                   Jazyk je najvlastnejším prostriedkom nášho myslenia a dorozumievania sa. Zachováva sa v ňom  kultúra národa. Materinský jazyk - jazyk, v ktorom snívame a myslíme. 
              Prelistujte si špeciálne vydanie MN magazínu, v ktorom žiaci našej školy úprimne vyjadrili svoj vzťah k rodnému jazyku:
              https://online.fliphtml5.com/odya/ygux/#p=1

              Príjemný  čitateľský zážitok!
               

            • Šaliansky Maťko
            • 18. 2. 2022
            • Naša základná škola sa pravidelne zúčastňuje súťaže v prednese slovenských povestí pod názvom Šaliansky Maťko. Tento rok to bol už 27. ročník.
              V stredu 16. februára 2022 sa konalo okresné kolo tejto súťaže. Našu školu reprezentovali Tereza Falatová a Laura Srokovská. Laura Srokovská sa umiestnila na 1. mieste a postupuje do krajského kola.
              Srdečnej jej blahoželáme a držíme palce!

            • Pasovačka za prvočitateľov v knižnici POH
            • 18. 2. 2022
            • Konečne sme sa dočkali. Tešili sa žiaci II.A, ktorí boli  dňa  7. 2. 2022 v knižnici POH oficiálne pasovaní za čitateľov. Predtým však museli zvládnuť niekoľko úloh. Spájali dvojice postavičiek, určovali ich mená, hádali názov rozprávky. Po akte pasovania svojim podpisom a odtlačkom prsta do knihy sa stali oficiálne čitateľmi. Žiaci dostali  svoj prvý čitateľský preukaz a hor sa do vyberania kníh. 
              Prajeme Vám krásne chvíle pri čítaní a nezabudnuteľné zážitky, milí čitatelia!
              Tr. uč. II.A Mgr. Daša Mochňacká

            • Zabav sa so šašom Nešporkom
            • 17. 2. 2022
            • V mesiaci február, ktorý sa už tradične nesie v duchu fašiangov, zábavy a karnevalu, sme si pre našich predškolákov z MŠ pripravili zábavné pracovné listy s názvom Zabav sa so šašom Nešporkom. Aj my sme z MŠ dostali krásny darček veselých papierových šašov. Dúfame, že sa deti pri pracovných listoch zabavia a precvičia si svoje zručnosti, ktoré budú v škole určite potrebovať. 
              Tešíme sa na Vás!

            • „Valentínske učenie“ na 1. stupni
            • 17. 2. 2022
            • V pondelok 14. 2., na svätého Valentína, si naši žiaci v rámci tematického vyučovania pripomenuli dôležitosť lásky v našom každodennom živote. Láska k rodine, priateľom, prírode a zvieratkám, láska k spolužiakom, ku škole... Láska v každej podobe je dôležitá a tak vzácna, preto si ju musíme ceniť, chrániť a nebáť sa ju úprimne prejavovať všade navôkol. Pondelkové „učenie“ bolo zábavné, srdiečkové a tak krásne dojímavé...
              Mgr. M. Adamkovičová, žiaci tried II. B, I. A, III. A, II.C

            • VÝBER STREDNEJ ŠKOLY S APPKOU „STREDNÁ“
            • 16. 2. 2022
            • Žiaci 9. ročníkov ZŠ stoja pred dôležitým rozhodnutím, kam na strednú. Pomôcť im môže aplikácia, ktorú si jednoducho môžu stiahnu do svojich mobilov. 

              ŽIAKOM aplikácia pomôže: získať detailné informácie o stredných školách, spoznať svoje preferencie vďaka testu osobnosti, vytvárať si zoznam obľúbených škôl.

              ŠKOLÁM aplikácia ponúka možnosť: odprezentovať svoju činnosť, priblížiť sa žiakom modernou formou.

              Viac sa dozviete na www.stredna.sk.

            • Informácie k podávaniu prihlášky na stredoškolské štúdium
            • 16. 2. 2022
            •  V školskom roku  2021/2022 sa budú  prihlášky na stredoškolské štúdium týkajúce sa žiakov 5., 8., a 9. ročníka podávať elektronicky. „Pozri video návod“:

              Prihlášku podajú zákonní zástupcovia len jednu, a uvedú v nej všetky školy, o ktoré má ich dieťa záujem (1 až 4 školy).  

              Ak sa v prihláške nenachádzajú kompletne vyplnené vysvedčenia, bude nutné ich doplniť k prihláške preskenované ako prílohu. Mohlo to byť zapríčinené tým, že žiak prestúpil na našu školu z inej školy a jeho študijné výsledky sa nenachádzajú v databáze našej aSc agendy.

              Zákonní zástupcovia si musia v prihláške skontrolovať aktuálne údaje týkajúce sa miesta ich bydliska, emailu a telefónneho čísla – sú to dôležité údaje potrebné ku kontaktovaniu so SŠ.

              Potrebné je, aby si rodičia a žiaci preštudovali kritériá stredných škôl o ktoré majú  záujem. SŠ musia zverejniť kritériá do 28. februára na svojej webstránke.

              súčasnosti si môžu rodičia aj žiaci pozrieť zoznam škôl a odborov a to priamo v elektronickej prihláške a môžu začať s vypĺňaním údajov, ktoré si budú ukladať priamo v prihláške.

              Povinnými prílohami prihlášky podľa druhu záujmu o štúdium sú napríklad :
              - Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na účel schopnosti študovať zvolený študijný
              odbor alebo učebný odbor

              - Správa z diagnostického vyšetrenia vykonaná zariadením poradenstva a prevencie nie staršia ako dva roky - predkladá len uchádzač so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

              Zákonní zástupcovia by mali urýchlene objednať svoje deti na toto vyšetrenie. Boli na to už upozornení viac krát.

              - Potvrdenie o odbornom vzdelávaní a príprave žiaka v systéme duálneho vzdelávania, vydané zamestnávateľom, ktorý má so školou uzatvorenú zmluvu o duálnom vzdelávaní  - predkladá len uchádzač, ktorý podáva prihlášku na vzdelávanie v študijnom odbore alebo učebnom odbore, v ktorom sa odborné vzdelávanie a príprava poskytuje v systéme duálneho vzdelávania.
              - Kópie vysvedčení - predkladá len uchádzač, ktorý bol z niektorého vyučovacieho predmetu na  vysvedčení hodnotený slovne (v tomto prípade predkladá len vysvedčenie
              s príslušným slovným hodnotením), alebo ak nie je možné, aby základná škola, ktorú žiak navštevoval alebo navštevuje, potvrdila hodnotenie žiaka uvedené na prihláške.
              - Kópie diplomov alebo certifikátov, ktoré preukazujú umiestnenie žiaka
              v predmetovej olympiáde alebo súťaži (nepovinná príloha) - predkladá len uchádzač, ktorý uvádza v prihláške umiestnenie v predmetovej olympiáde alebo súťaži.

              Prihlášky musia byť doručené riaditeľovi ZŠ do 14. marca na potvrdenie  a strednej škole  najneskôr do 20. marca.

              V prípade otázok prosím kontaktujte výchovnú poradkyňu PaedDr. G. Pittnerovú,  PhD.

            • Pani knihovníčka medzi prvákmi (14. 2. 2022)
            • 14. 2. 2022
            • Koncom minulého týždňa privítali prváci návštevu z knižnice. Priblížili si tématiku “Pomoc vtáčikom v zime" a “Fašiangové obdobie”. Nasledovali tvorivé dielne, kde výsledkom boli vtáčie búdky a fašiangové škrabošky. Bolo to veselé a kreatívne dopoludnie.
              Mgr. Dolinská I.C a Mgr. Filičková I.A.

            • Oznam !!!
            • 10. 2. 2022
            • Dobrý deň,

              dňa 11.2.2022 /piatok/ bude čiastočne prerušená dodávka tepla do objektu ZŠ, z dôvodu pokračujúcej havarijnej opravy. Táto skutočnosť nám bola oznámená dňa 10.2. 2022 13.45h.
              Vyučovanie v tento deň bude prebiehať podľa rozvrhu a bude ukončené  5. vyučovacou hodinou.
              Obed bude žiakom podaný počas 4. a 5. vyučovacej hodiny.
              ŠKD – bude v prevádzke podľa rozvrhu, odporúčame skoršie vyzdvihnutie detí z ŠKD.

              Odporúčame teplejšie oblečenie počas celého dňa.

                                                           vedenie školy

            • Olympijský odznak všestrannosti (11. 2. 2022)
            • 11. 2. 2022
            • V tomto olympijskom roku sa naši žiaci zúčastnili celoslovenského testovania odznaku všestrannosti.
              V duchu hesla Citius , Altius, Fortius (rýchlejšie, vyššie, silnejšie) sa žiaci snažili podať čo najlepšie výkony. Niektorým sa zadarilo menej, no niektorí dosiahli super výsledky, za čo dostali patričný odznak. Všetkým zúčastneným gratulujeme. 

            • Dištančná výuka 9.2. 2022
            • 7. 2. 2022
            • Dobrý deň,

               Na základe oznámenia firmy Spravbyt zo dňa 7.2. 2022 bude prerušená dodávka tepla dňa 9.2. 2022 /streda/ do objektu školy z dôvodu opravy teplovodného potrubia. 

              Riaditeľ školy, ZŠ  Mirka Nešpora 2, Prešov, určuje z tohto dôvodu na deň 9.2. 2022 /streda/ dištančnú formu výuky v plnom rozsahu pre všetkých žiakov školy, pretože škola nedokáže zabezpečiť tepelný komfort pre výchovno-vzdelávací proces.

              Žiaci sú v tento deň odhlásení z obedu, v prípade, že o obed máte záujem je potrebné tento prihlásiť do 8.2. 2022 /utorok/  do 14.00 telefonicky 0910437771 alebo cez www stránku školy. Školská jedáleň bude vydávať obedy v čase od 13.00 -14.00 h. cez zadný vchod pri ŠJ.
              ŠKD  a CVČ nebudú 9.2. 2022 v prevádzke.

                                                                              Vedenie školy

            • Zážitkové vyučovanie v knižnici (8. 2. 2022)
            • 8. 2. 2022
            • Dňa 2. 2. 2022 žiaci IV.C vymenili vyučovanie v škole za zážitkové vyučovanie v knižnici. Dozvedeli sa zaujímavosti o spisovateľovi Danielovi Hevierovi a skamarátili sa s rozprávkovou postavičkou Hugom. Spolu s Hugom sa premenili na detektívov a spoločne riešili záhady. Strávený čas v knižnici sa im  veľmi páčil a už teraz sa tešia na ďalšie zážitkové vyučovanie.
              PaedDr. M. Cisková a žiaci IV.C 

            • Aktualizovaný školský semafor 4.2. 2022
            • 7. 2. 2022
            • Manuál je aktualizovaný k 4. 2. 2022 z dôvodu potreby spresnenia postupov ukončovania izolácie (vrátane návratu žiakov k fyzickej aktivite po izolácii) a karantény detí a žiakov a upresnenia výnimky z karantény pre účel návštevy školy, školského zariadenia a mimovyučovacích aktivít.

            • Karneval (7. 2. 2022)
            • 7. 2. 2022
            • Prvé mesiace kalendárneho roka bývajú oddávna spájané s obdobím fašiangov, ktoré sa začínajú sviatkom Troch kráľov a končia Popolcovou stredou. Sú symbolom radosti, veselosti a hojnosti. A aj keď sa oslavy fašiangov regionálne líšia, ich spoločnou črtou je zábava, hodovanie či sprievod masiek. V súčasnej dobe sa už tomuto obdobiu neprikladá toľký význam ako kedysi, predsa sa však dodnes zachoval jeden ľudový zvyk – karneval.
                  Karneval si samozrejme každoročne nenechajú ujsť ani Nešporáci 1. stupňa. V tomto roku pripadol na štvrtok 3. februára 2022. A aj keď pandemická situácia nedovolila uskutočniť ho v takej veľkolepej a hromadnej podobe ako kedysi, ten triedny karneval sa predsa len konal.

                 Žiaci si dali na výbere masiek ozaj záležať, jedni si masky vyrobili sami, iným, najmä tým menším pomohli pri zhotovení kostýmu rodičia. A veru – bolo sa na čo dívať! V triedach sa „promenádovali“ rôzne rozprávkové bytosti, zvieratká, lekári, speváci, kuchári či športovci a mnoho ďalších karnevalových masiek, ktoré zaujali nielen svojou originalitou, ale aj farebnosťou a nápaditosťou. Za svojimi žiakmi nezaostali ani triedne učiteľky, aj tie si obliekli pekné a pútavé kostýmy a s chuťou sa zapojili do triedneho „veselia“. 
                  Zabávalo sa a hodovalo už po príchode do školy. Ranné učenie vystriedala promenáda masiek, po nej nasledoval tanec, zábava a šantenie. Pani učiteľky a vychovávateľky mali pre školákov pripravené rôzne hry, súťaže a tvorivé aktivity. Niektoré triedy slávili karneval aj vo vode: v školskom bazéne žonglovali loptičkami, súťažili v lovení predmetov, prevážali sa na člnoch. Karnevalové hodovanie pokračovalo aj popoludní, v školskom klube detí či počas popoludňajšej záujmovej činnosti. 
                  Zábava nemala konca kraja a bolo ozaj ťažké vybrať medzi kostýmami ten najkrajší. Preto sa stali výhercami všetky masky a na záver karnevalového dňa boli odmenené sladkou odmenou či pekným diplomom. Najväčšou odmenou pre všetkých účastníkov však bol smiech, radosť a dobrá nálada, ktoré sa postarali o to, aby mohli deti prežiť nezabudnuteľný deň, ktorý im nadlho ostane v pamäti. 
              Mgr. J. Ďuricová, triedne učiteľky 1. stupňa a vychovávateľky ŠKD

            • Aj Nešporáci fandia našim športovcom na ZOH 2022 (2.2.2022)
            • 2. 2. 2022
            • Žiaci II.B sú pripravení držať palce všetkým našim športovcom na zimnej olympiáde v Pekingu. Naučili sa históriu OH, symboly, delenie, kde sa OH konajú, akého majú maskota, mnoho zaujímavostí o krajine, spoznali našich reprezentantov. Vytvorili si krásnu nástenku a želajú našim športovcom pevné zdravie, veľa úspechov a veríme, že sa späť domov vrátia aj s medailou.
              Žiaci II.B a Bc. Zuzana Olejníková 

            • „Móda sa už nenosí“ – tematické vyučovanie v II. B triede (1. 2. 2022)
            • 1. 2. 2022
            • Pomalá, udržateľná či etická móda. Dnes sa o móde hovorí v nových intenciách. Zatiaľ čo tzv. „fast fashion“ (rýchla móda) je neprehliadnuteľnou hrozbou pre našu planétu, „slow fashion“ (pomalá móda) je jej riešením. Nakupovanie oblečenia bolo kedysi príležitostnou udalosťou. Niečo, čo sa dialo niekoľkokrát do roka, keď sa striedali ročné obdobia alebo sme z oblečenia vyrástli. Oblečenie nám šili mamy, a keď sme z neho vyrástli, zdedili sme ďalšie po staršom súrodencovi, sesternici, bratrancovi. Ale zhruba pred dvadsiatimi rokmi sa niečo zmenilo. Oblečenie zlacnelo, je trendovejšie, cykly sa zrýchlili a nakupovanie sa stalo formou zábavy. Začali nám vládnuť globálne reťazce a online obchody. Oblečenia je zrazu príliš veľa!

              Čo je dnes trendy? Niekto povie, že lacné, ľahko dostupné oblečenie, ale vyzerajúce luxusne a jedinečne. Iní tvrdia, že sú to staronové kúsky, vytiahnuté zo šatníka našich starých mám, minimálne upravené či spestrené rôznymi doplnkami. Ďalší vravia, že moderné je nekupovať, ale vymieňať. 


              My sme sa o tom 28. 1. v rámci tematického vyučovania rozprávali veľa, spoločne sme navrhli tipy ako predísť „rýchlej“ móde. Navrhnúť a ušiť si s mamkou, babkou vlastné oblečenie, dotvoriť už nosené oblečenie, nakupovať v bazáre, či od lokálneho výrobcu. Prostredníctvom módnej prehliadky sme to dokázali. Žiaci prišli oblečení v dotvorenom, či od rodičov požičanom oblečení a bola to zábava. Potom sme starým ponožkám „darovali nový život“ a stali sa z nich „Ponožky Stonožky“. Bolo to príjemne strávené dopoludnie plné úsmevných, ale zároveň náučných chvíľ.
              Mgr. M. Adamkovičová, žiaci II. B triedy

            • Aktualizovaný školský semafor 25.1.2022
            • 25. 1. 2022
            • Ministerstvo školstva za účelom udržať bezpečné prostredie v školách a školský zariadeniach zostavilo manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR v školskom roku 2021/2022, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky škôl a školských zariadení, vrátane špecifík dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní počas pandémie ochorenia COVID-19. Aktualizovaný 25.1. 2022

            • Zimný pozdrav pre predškolákov (31. 1. 2022)
            • 31. 1. 2022
            • Aj v novom roku 2022 spolupracujeme s MŠ Mirka Nešpora. Naši Nešporáci vyrobili pozdrav v tvare korčule, aby potešili predškolákov, keďže súčasná situácia nedovoľuje osobné stretnutie. Všetci sa na nich už veľmi tešíme.
              Mgr.Grejtáková I., Bc. Filičková A., Bc.Lokajová I.

            • Pochúťka pre vtáčiky (21. 1. 2022)
            • 21. 1. 2022
            • Príchod chladných a mrazivých dní sa pre mnohých z nás spája i s prikrmovaním vtáctva. Žiaci III. oddelenia sa postarali o chutné jabĺčka, ktoré sú pre vtáčiky zdrojom vody a semienka lahôdkou na prežitie tohto zimného obdobia. 
              Bc. Filičková Alena a žiaci I.C

            • Detské bábkové divadlo v I.C (19. 1. 2022)
            • 19. 1. 2022
            • Keďže táto doba nám neumožňuje navštíviť reálne divadlo, tak sme sa rozhodli, že si ho zrealizujeme v triede a navzájom sa potešíme. Rozdelili sme sa na 3 skupiny, vyrobili bábky a zahrali sme tieto 3 rozprávky: Červená Čiapočka, Medovníkový domček a Snehulienka a 7 trpaslíkov. Veru, predstavenia sa vydarili a bolo nám veselo.😊
              Mgr. Dolinská

            • Začiatok vyučovania po vianočných prázdninách 10.1. 2021
            • 7. 1. 2022
            • Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne – 10. januára 2022 /pondelok/.  Od tohto termínu sa zároveň budeme opäť riadiť, na pokyn MŠ VVaŠ SR, Školským semaforom.

               

              • Všetci stravníci  budú prihlásení na školské stravovanie /ak bola realizovaná platba/.  Odhlásenie žiaka zo stravovania  potvrdí zákonný zástupca individuálne mailom, telefonicky alebo sms správou u ved. ŠJ najneskôr do 7.1.2022 do 14,00 hod.
              • Domáce samo testovanie antigénovým testom  odporúčame realizovať pred nástupom do školy a následne pravidelne 2x týždenne. Výsledok AG testu musí zákonný zástupca oznámiť škole prostredníctvom EduPage – oznámenie o použití testu.
              • Pri prvom nástupe žiaka do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) zákonný zástupca je povinný vypísať  „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka“ prostredníctvom EduPage, alebo písomne.
              • V súlade s vyhláškou  ÚVZ SR  sú žiaci  naďalej povinní nosiť rúško vo všetkých priestoroch interiéru školy, aj počas vyučovacieho procesu.
            • „Darčeky s hodnotou“ v II.B triede (23. 12. 2021)
            • 23. 12. 2021
            • Žijeme v konzumnom svete, ktorý je charakteristický nadmernou spotrebou a ktorého výsledkom je fakt, že nakupujeme veľa nepotrebných vecí. Vieme, že nadmerný konzum zaťažuje životné prostredie a výsledkom sú rôzne environmentálne problémy.

               

              Skúsme všetci radšej hľadať radosť v každodennom živote a v maličkostiach, ktoré nám prináša. Obdarujme sa úsmevom, vlastnoručne vyrobeným darčekom, či spoločným zážitkom. Toto sú hodnoty, na ktorých treba stavať, ku ktorým by sme sa mali vracať.

              Týmto najkrajším hodnotám sa venovali aj žiaci II.B triedy 16. a 17. 12. Navzájom sa obdarovali originálnym a zároveň environmentálne zodpovedným vlastnoručne vyrobeným darčekom, ktorý každý vyrobil pre spolužiaka a venoval mu čas a myšlienky pri jeho výrobe. Žiaci boli nadšení, pretože si anonymne vytiahli meno spolužiaka a nikto netušil kto komu vyrobí darček.

              Vrátili sme sa aj do detstva svojich rodičov a prarodičov a spravili sme si výstavu „starých“ hračiek, s ktorými sa kedysi hrali naši „dospelí“. Deti zistili, že hračky sú veľmi kvalitné oproti dnešným hračkám a, že stále majú svoju krásnu hodnotu.

              Vianočná triedna burza potešila každého, vymieňali sme si hračky, knihy a rôzne maličkosti. V piatok sme sa hostili, lúčili pred Vianocami a darovali sme si krásny spoločný zážitok. Prajeme Vám šťastné a veselé sviatky!
              Mgr. Marcela Adamkovičová, žiaci II.B triedy

            • Vianočná škola (22. 12. 2021)
            • 22. 12. 2021
            • V posledný školský deň pred vianočnými prázdninami bola škola akási iná – sviatočná, vianočná a voňavá. Z tried bolo počuť vianočné koledy, chodbou sa šírila vôňa perníčkov  a vianočného pečiva. Triedy sa zmenili na vyzdobené kútiky s rozsvietenými a žiariacimi vianočnými stromčekmi, pri ktorých si žiaci pochutnávali na chutných koláčikoch a voňavom punči. Niekde sa čítali vianočné príbehy, niekde sa súťažilo, inde zas Nešporáci sledovali tradičné vianočné rozprávky. V niektorých triedach sa rozdávali prvé vianočné darčeky alebo žrebovali ceny z vianočnej tomboly. Všade vládol pokoj, radosť a sviatočná atmosféra. Prosto, bolo vidieť i cítiť, že sa blížia Vianoce... Tak teda: Šťastné a veselé!
              Mgr. J. Ďuricová a triedne učiteľky 1. stupňa

            • Vianočný tradičník (22. 12. 2021)
            • 22. 12. 2021
            • Tradície a zvyky nás sprevádzajú odpradávna. Vianoce sú ideálnym priestorom na ich vyskúšanie, pripomenutie si, alebo zavedenie do domácností. Žiaci 4. ročníka si pre Vás pripravili tradičník, ktorý môžete považovať za inšpiráciu pre najbližšie dni...
              Nezabudnite však, kto nemá Vianoce v srdci, pod stromčekom ich nenájde...
              Žiaci IV.B

    • Kontakty

      • Základná škola, Mirka Nešpora 2, Prešov
      • 051/ 7710957 - kancelária školy 0903 399 502 - kancelária školy
      • Mirka Nešpora 2, 080 01 Prešov 080 01 Prešov Slovakia
      • www.zsnespo.sk www.nespora.edupage.org
      • Mgr. Jaroslav Bizub
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje