• Ponuka záujmových útvarov v šk. roku 2023/24

      •  

        PRE ŽIAKOV 1. STUPŇA (1. – 4. ročník) ponúkame:

        • Čítame s radosťou /pre žiakov 4. ročníka/ (Mgr. Marcela Adamkovičová)
          Hlavným cieľom záujmového útvaru je hravou formou podporiť záujem detí o čítanie, pomôcť získať správne čitateľské návyky, prehĺbiť pozitívny vzťah ku knihám a knižnici. Činnosť záujmového útvaru je zameraná na rozvíjanie jazykovej gramotnosti žiakov, ich komunikačných, čitateľských a interpretačných zručností. Hravými a zážitkovými aktivitami im pomáha lepšie zvládnuť slovenský jazyk hovoreným slovom a písmom. Žiaci si prostredníctvom týchto aktivít rozvíjajú komunikačné zručnosti a čítanie s porozumením. Okrem iného sa učia pracovať s informačnými zdrojmi, dostávajú možnosť prezentovať sa pred spolužiakmi, navštevujú knižnicu. Práca v ZÚ podporuje záujem žiakov o čítanie a lásku ku knihám.
        • Florbal pre 1. stupeň  
          Záujmový útvar sa bude snažiť oboznámiť žiakov s týmto športom, jeho pravidlami a hernými činnosťami ako sú: technika prihrávok, streľba a samotná hra. Florbal pripravuje žiakov na školské aj mimoškolské súťaže. Zúčastňujeme sa (cez www.skolskysport.sk) okresného kola súťaží Superflorbal DETI – Veľkonočný turnaj (pre 3., 4. ročník) a Florbalové zručnosti (pre 1., 2. ročník), Vianočný turnaj (pre 3., 4. ročník). Náplň: hra, pravidlá hry, herné činnosti jednotlivca / loptová technika (správne držanie florbalovej hokejky, prihrávky, vedenie loptičky florbalovou hokejkou, slalom, streľba na bránu, a pod.) Pre žiakov sú v škole k dispozícii florbalové hokejky, loptičky, brankárske prilby, rukavice, chrániče na kolená a lakte.
        • Futbal pre 1. stupeň (Mgr. Michal Magáč)
          Futbal pre 1. stupeň bude cez rôzne zábavné herné cvičenia vplývať na herné zručnosti (výber miesta, prihrávka, spracovanie lopty, vedenie lopty, obchádzanie súpera, streľba..) a pohybové schopnosti žiakov (kondičné a koordinačné: rýchlosť, sila vytrvalosť a i.). Žiaci sa vo svojich zručnostiach zdokonalia a nadobudnú nové zručnosti.
        • Hádzaná 
          Hádzaná má za cieľ harmonický rozvoj osobnosti hráčov a formovanie pozitívneho vzťahu k športovej príprave v hádzanej, dosiahnutie pochopenia významu a zmyslu športovania a osvojenie si pravidiel hádzanej tak, aby mohli hrať pravidelnú súťaž. Konkrétnymi cieľmi sú: oboznámiť žiakov s pravidlami hádzanej, naučiť ich pracovať s loptou – dribling, prihrávky a streľba. Pohybové základy hádzanárskych činností sú: beh, hod, skok a chytanie - tieto činnosti si budeme v rámci krúžku osvojovať a zdokonaľovať. Zdokonaľovať a zlepšovať budeme koordinačné, rýchlostné a kondičné schopnosti.
        • Plávanie a hry vo vode /pre 1. stupeň/ (Mgr. Jaroslava Ďuricová, Mgr. Daša Mochňacká, Mgr. Eva Štefanková) 
          Tento záujmový útvar je medzi deťmi veľmi obľúbený. Deti tu nájdu veľa zábavy a smiechu, nájdu si tu nových kamarátov a naučia sa byť v kontakte s vodou. Na krúžku používame rôzne plavecké pomôcky – plavecké pásy, plutvy ako aj množstvo „vodných“ hračiek, ktoré deti často hľadajú pod hladinou. Takto sa v príjemnej atmosfére zbavujú strachu a postupne skúšajú plávať bez plaveckých pomôcok. Takéto rozvíjanie základných pohybových schopností a zručností vo veľkej miere upevňuje aj zdravie a imunitu detí.
        • Plávanie pre 1. stupeň (PaedDr. Mária Cisková, Mgr. Eva Čopová, PaedDr. Martina Novická)
          Plávanie patrí k základným prostriedkom všestranného rozvoja človeka. Plávanie má osobitný význam pre harmonický a správny vývoj dieťaťa. Záujmový útvar Plávanie pre 1.stupeň je adresovaný žiakom 1. stupňa. Okrem zlepšovania techniky plávania je naším cieľom aj zdokonaľovať herné činnosti vo vode. Počas školského roka sa budeme venovať rôznym cvičeniam vo vode v mini - vodnom póle. Neodmysliteľnou súčasťou záujmového útvaru je relaxácia a odbúravania stresu formou hier a rôznych aktivít vo vode.
        • Šikovníček pre 4. ročník (Mgr. Daša Mochňacká)
          Šikovníček je záujmový útvar realizovaný raz týždenne a je určený pre žiakov prvého stupňa. Je zameraný na komplexný rozvoj osobnosti žiaka, v ktorom sa budú striedať športové a pohybové aktivity, loptové hry, tvorivé dielne, zážitkové čítanie, príprava jednoduchých sladkých a slaných jedál a mnoho iných pútavých činností. Prostredníctvom tradičných aj netradičných foriem si žiaci zdokonalia rôzne zručnosti a schopnosti, tvorivosť, prácu v tíme a spoluprácu. Záujmový útvar Šikovníček bude svoju činnosť realizovať v interiéri aj exteriéri školy.
        • Tanečný krúžok pre 1. a 2. ročník (Mgr. Ivana Zagrapanová)
          Krúžok je určený deťom, ktoré majú radi pohyb, majú záujem tráviť čas so svojimi kamarátmi z krúžku, zažívať s tancom pekné chvíle na vystúpeniach. Je zameraný na pohybové hry, cvičenie pre zdravý chrbát, šantenie na obľúbenú hudbu. Prebieha hravou, nenútenou formou a jeho cieľom je priniesť deťom radosť z pohybu a vzťah k tancu. Dieťa rozvíja svoju pohybovú koordináciu, rytmus, pohybový rozsah a spevňuje svalstvo. Deti si nájdu veľa kamarátov. Tancom totiž okrem svalov a kondičky posilníme tímového ducha. To je jedna z vlastností, ktorá sa do dospelého života hodí naozaj každému. Každé dieťa inklinuje k inému tanečnému štýlu. Niektorému sa páči viac skákanie, inému ladné pohyby. Sú deti, ktoré milujú tancovať v mikine a teplákoch, iné sa cítia samé sebou v baletnej sukni. Vystriedame preto viacero tanečných štýlov, aby si každý vybral ten svoj. Zatancujú si jednoduché choreografie moderných tancov – ľudový tanec, scénický tanec, brušný tanec, hip hop, kankán, country tanec, latinskoamerické tance /chacha, samba/ spoločenské napr. salsa. Nacvičený tanec deti predvedú na akciách školy /Deň matiek, Vianočná akadémia, koniec roka a iné/.
        • Tanečný krúžok pre 3. a 4. ročník (Mgr. Lenka Fričová)
          Tanečný krúžok je určený pre žiakov 3. a 4. ročníka, ktorí sa radi hýbu a tancujú. Je  zameraný predovšetkým na moderné tance, tanečné cvičenie - zumba, ale aj na pohyb ako taký. Súčasťou krúžku sú aj rôzne tanečné hry, nácvik krokov a choreografií k rôznym podujatiam - ako napr. Vianočná akadémia, deň matiek, koncoročné vystúpenia určené pre rodičov, vystúpenia pre starých rodičov a pod. Žiaci majú príležitosť rozvíjať lásku k tancu, pohybu a umeniu. Zároveň sa učia spolupracovať v tanečnom kolektíve a spolupracovať na efektívnom výsledku. Krúžok bude realizovaný raz týždenne.
        • Tenisový krúžok (Mgr. Radka Rešovská)
          Tenis snáď ani netreba predstavovať, náš krúžok bude zameraný na oboznámenie žiakov s tenisom, jeho pravidlami, aj praktickou hrou, pod vedením certifikovaných trénerov na reálnom tenisovom kurte, hneď vedľa našej školy.
        • Výtvarný krúžok (Mgr. Nadežda Petrufová) 
          V tomto školskom roku sa výtvarný krúžok sústredí na rôzne techniky a prácu s rozmanitým materiálom. Využívať budeme kvalitné pomôcky. Pracovať budeme na rôznych povrchoch nie len štetcom, ale aj s fóliou, za pomoci bublín, kartónov, použijeme pečiatky, odtlačky, šablóny, naše práce dotvoríme fŕkancami, krčením, dokonca aj trhaním. Vytvorené obrazy potešia a snáď aj motivujú našich spolužiakov, nakoľko ich budeme postupne vystavovať v priestoroch školy.


        PRE ŽIAKOV 2. STUPŇA (5. – 9. ročník) ponúkame:

        • Anglický klub (English Club) (Mgr.Kristína Vatraľová)
          Vitajte v English Club! Naša skupina je miestom, kde sa anglický jazyk stáva dobrodružstvom. Spolu preskúmame angličtinu prostredníctvom zábavných interaktívnych hier, hudby, príbehov a filmu. Naším cieľom je v príjemnom prostredí vytvoriť pozitívny vzťah ku komunikácii v cudzom jazyku. V klube sa tiež naučíme využiť novú slovnú zásobu a gramatiku v konverzácii cez obrazy, slová a hry. Takto sa priblížime nie len k jazyku ale aj ku kultúre anglicky hovoriacich krajín. Tento klub je určený prevažne pre žiakov 7. až 9. ročníka. Hovorme spolu, kreatívne sa vyjadrujme, a učme sa anglicky tak, ako to ešte nikdy predtým nebolo.
        • Matematika hravo (Mgr. Katarína Müllerová) 
          Milí deviataci! Chcete byť dobre pripravení na testovanie 9, či na prijímacie pohovory na strednú školu? Tak je potrebné trénovať, zasa trénovať a potom opäť trénovať. To je tajomstvo všetkých úspešných ľudí, ale to iste viete. Ak na to nechcete byť sami a potrebujete pomoc, tak sa môžete prihlásiť na matematický krúžok. Na krúžku sa budeme venovať riešeniu rôznych typov úloh, precvičia sa všetky matematické javy od jednoduchých operácií prirodzených čísel, cez zlomky, percentá, mocniny a odmocniny, Pytagorovu vetu, geometriu, ale aj kombinatoriku či pravdepodobnosť a štatistiku.
        • Mladý zdravotník (Mgr. Katarína Čikošová) 
          Krúžok bude zameraný na získanie teoretických vedomostí z histórie Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Osvojíme si teoreticky aj prakticky základné postupy správneho poskytovania prvej pomoci laikmi pri život ohrozujúcich stavoch, aj pri ľahších a menej nebezpečných zraneniach. Teoretické a praktické zvládnutie život zachraňujúcich úkonov. Navštívime územný spolok Červeného kríža v Prešove. Počas roka sa budeme pripravovať na súťaž v poskytovaní prvej pomoci. Zo žiakov navštevujúcich krúžok vytvoríme kolektív priateľov. Chceme precvičovať zručnosti a praktickú tvorivosť, yvýšiť záujem žiakov o zdravotnícku prípravu a štúdium na zdravotných školách.
        • Posilňovanie (Mgr. Michal Magáč)
          Hlavným cieľom krúžku budú ukážky správneho prevedenia jednotlivých cvikov a kompenzácia svalových skupín (posilnenie ochabnutých svalov, regenerácia často zaťažovaných svalov a rôzne svalové disbalancie). Taktiež sa budeme venovať redukcii váhy a naberaniu svalovej hmoty. Ku každému žiakovi budeme pristupovať individuálne a podľa jeho potrieb.
        • Príprava na T9 a prijímacie pohovory zo SJL (Mgr. Tatiana Kandráčová) 
          Útvar je určený pre žiakov 9. ročníka (9.B, 9.C) a v prípade dostatočnej kapacity aj 9.A. Už zo samotného názvu vyplýva, že cieľom záujmového útvaru je príprava žiakov na Testovanie 9 a prijímacie pohovory zo slovenského jazyka a literatúry. Okrem samotného vysvetlenia jednotlivých gramatických javov je nutné sa venovať aj spôsobu použitia nadobudnutých vedomostí. Našou snahou bude, aby sme sa spoločne naučili získané poznatky správne použiť v praktických úlohách a pravopisných cvičeniach. Nemenej pozornosti budeme venovať aj čítaniu s porozumením formou práce s jednotlivými druhmi textov – prózou, poéziou, odbornými textami, tabuľkami, grafmi, cestovnými poriadkami a inými písomnými formami, s ktorými sa v praktickom živote stretávame. 
        • Príprava na T9 SJL /9.A/ (PaedDr. Radoslava Levická)
          Cieľom krúžku je pripraviť žiakov 9. ročníka (9.A) na T9 a prijímacie skúšky formou rôznych testov zameraných na čitateľskú gramotnosť, gramatiku a literatúru.
        • Relaxačné plávanie (PaedDr. Gabriela Pittnerová, PaedDr. Ľudovít Tobiáš)
          Plávanie sa pre svoje špecifické a mnohostranné pôsobenie na ľudský organizmus považuje za jednu z biologicky najúčinnejších športových aktivít a zaujíma i dôležité postavenie v rámci rekreačnej pohybovej činnosti človeka. Sem môžeme zaradiť aj záujmový útvar:  Relaxačné plávanie, ktorý bude prebiehať v rámci krúžkovej činnosti v CVČ. Vlastný plavecký pohyb, hry a rôzne činnosti vykonávané vo vodnom prostredí majú silný vplyv na posilnenie zdravia, zvýšenie otužilosti i celkovej telesnej zdatnosti. Je to ideálna pohybová aktivita ktorou možno kompenzovať pracovné zaťaženie a má neoceniteľný význam na  harmonický a správny vývoj detí. Relaxačné plávanie sa bude snažiť upevňovať nadobudnuté návyky, zdokonaľovať plavecké techniky a vytvárať pozitívny vzťah k vodnému prostrediu. Neodmysliteľnou časťou je relaxácia a odbúravanie stresu formou hier vo vode.
        • Spikujeme po anglicky (Mgr. Adriana Repaská)
          Záujmový útvar je určený žiakom druhého stupňa. Cieľom je zábavnou a nenásilnou formou budovať kladný vzťah k anglickému jazyku a motivovať žiakov k štúdiu tohto jazyka, ktorý je  neoddeliteľnou súčasťou života mladých ľudí. Kladie dôraz na rozvoj empatie a kultúrnej rôznorodosti anglicky hovoriacich krajín. Cieľom je komplexné zdokonaľovanie všetkých jazykových zručností – písanie a čítanie s porozumením, posluchové aktivity a rozvoj komunikačných schopností. Hlavným cieľom je praktické používanie jazyka v každodennom živote a konverzácia na rôzne témy. Súčasťou činnosti krúžku je tiež získanie a upevňovanie základov anglickej gramatiky, nadobudnutie istoty a prelomenie bariér v komunikácii a to veselou a hravou formou.
        • Zábavná chémia (Mgr. Katarína Čikošová)
          Zábavná chémia je záujmový útvar určený pre žiakov 7. až 9. ročníka. Je zameraný na osvojenie si odbornej terminológie týkajúcej sa chémie, na pozorovaní a poznávaní, schopnosti žiakov bádať, experimentovať, vedieť urobiť nákres aparatúry, demonštrovať jednoduché pokusy z chémie. Naučiť sa názvy a značky chemických prvkov zábavnou formou, naučiť sa názvoslovie chemických zlúčenín, riešiť chemické výpočty, rôzne hlavolamy, kvízy, pripraviť sa na olympiádu, respektíve sa zapojiť do vyhlásených súťaži. Spoznať chémiu v širších súvislostiach, vedieť ju uplatniť v bežnom živote. Zo žiakov navštevujúcich krúžok vytvoriť kolektív priateľov. Prejavovať zručnosti a praktickú tvorivosť. Krúžok chce v neposlednom rade zvýšiť záujem žiakov o prírodovedné predmety.
    • Kontakty

      • Základná škola, Mirka Nešpora 2, Prešov
      • 051/ 7710957 - kancelária školy 0903 399 502 - kancelária školy
      • Mirka Nešpora 2, 080 01 Prešov 080 01 Prešov Slovakia
      • www.zsnespo.sk www.nespora.edupage.org
      • Mgr. Jaroslav Bizub
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje