• Ponuka záujmových útvarov v šk. roku 2024/25

      •  

         

        PRE ŽIAKOV 1. STUPŇA (1. – 4. ročník) ponúkame:

        • Trojlístok 1.ročník
          Mgr. Marcela Adamkovičová, pondelok, od 13,00 - 15,00
          Cieľom ZÚ je hravou formou upevniť učivo prvého ročníka. Ide o prepojenie troch zložiek: SJL, MAT a PVO. Hravými aktivitami si žiaci upevnia učivo a prirodzenou formou si zároveň rozvíjajú čitateľskú a finančnú gramotnosť. Súčasťou záujmového útvaru budú aj environmentálne aktivity a aktivity na ochranu životného prostredia, na rozvoj priateľstva, spolupráce a vzájomnej tolerancie.
        • Flag futbal
          Klobušovský Matej, streda, 13:30-15:30
          Flag futbal je bezkontaktná verzia amerického futbalu, pomerne nenáročný šport pre všetky vekové kategórie chlapcov a dievčat súčasne. Tento šport sa stal olympijským športom a je vhodný do školského prostredia, dôslednosť sa dáva na detaily, koncentráciu a fyzickú aktivitu. Podporuje sa v ňom dynamika, stratégia, tímovosť a hlavne zábava. Deti sa v tomto krúžku naučia základy Flag futbalu, pravidlá hry, hádzanie a chytanie americkej lopty a základy atletiky.
        • Florbal pre 1. stupeň
          Mgr. Peter Nemec, pondelok, 13:30-15:30
          Záujmový útvar sa bude snažiť oboznámiť žiakov s týmto športom, jeho pravidlami a hernými činnosťami ako sú: technika prihrávok, streľba a samotná hra. Florbal pripravuje žiakov na školské aj mimoškolské súťaže. Zúčastňujeme sa (cez www.skolskysport.sk) okresného kola súťaží Superflorbal DETI – Veľkonočný turnaj (pre 3., 4. ročník) a Florbalové zručnosti (pre 1., 2. ročník), Vianočný turnaj (pre 3., 4. ročník), resp. podľa ponuky súťaží. Náplň: hra, pravidlá hry, herné činnosti jednotlivca / loptová technika (správne držanie florbalovej hokejky, prihrávky, vedenie loptičky florbalovou hokejkou, slalom, streľba na bránu, a pod.) Pre žiakov sú v škole k dispozícii florbalové hokejky, loptičky, brankárske prilby, rukavice, chrániče na kolená a lakte.
        • Plávanie pre 1. stupeň
          PaedDr. Mária Cisková, Mgr. Eva Čopová, PaedDr. Martina Novická, štvrtok, 13:30-15:30
          Plávanie patrí k základným prostriedkom všestranného rozvoja človeka a má osobitný význam pre harmonický a správny vývoj dieťaťa. Záujmový útvar Plávanie pre 1.stupeň je adresovaný žiakom 1. stupňa. Okrem zlepšovania techniky plávania je naším cieľom aj zdokonaľovať herné činnosti vo vode. Počas školského roka sa budeme venovať rôznym cvičeniam vo vode v mini - vodnom póle. Neodmysliteľnou súčasťou záujmového útvaru je relaxácia a odbúravania stresu formou hier a rôznych aktivít vo vode.
        • Plávanie a hry vo vode pre 1. stupeň
          Mgr. Eva Štefanková, Mgr. Daša Mochňacká, Mgr. Jaroslava Ďuricová, streda, 13:30 - 15:30
          Záujmový útvar Plávanie a hry vo vode je medzi Nešporákmi veľmi obľúbený. Žiaci na ňom okrem praktickej výuky zažívajú aj zábavu a získavajú nových kamarátov. Osvedčenými aktivitami a činnosťami, ako aj cvičeniami vo vode sa upevňuje zdravie, posilňuje imunita a samozrejme zlepšuje sa technika plaveckých schopností a zručností. K jednotlivým aktivitám a hrám môžu žiaci využívať rozličné plavecké pomôcky - pásy, plutvy, lopty či hračky. V rámci plaveckého krúžku žiaci využívajú aj novozakúpenú školskú vírivku.
        • Futbal pre 1.stupeň (1.r.-2.r.)
          Mgr. Michal Pčolinský, streda, 13:30-15:30
          Futbal je výborný šport pre všestranný pohybový rozvoj detí, rozvíja pohybové schopnosti a podporuje sociálny vývoj. Kombinuje mnoho športových aspektov. Deti hravou formou striedajú šprinty, výskoky, rýchle obraty aj vytrvalostné behy. V rámci futbalového krúžku si žiaci budú mať možnosť osvojiť základné herné činnosti. Strelené góly, úspešné prihrávky, obranné zákroky pomáhajú deťom budovať sebavedomie. Krúžok ponúka mnoho príležitostí, ako sa stať hráčom budúcnosti, ale okrem iného učí deti princípom fair-play, tímovej hry a vytvára pozitívny prístup k športu.
        • Záujmový útvar Futbal pre 3. a 4. ročník
          Mgr. Michal Magáč, štvrtok, 13:30-15:30
          Futbal pre 3. a 4. ročník bude cez rôzne zábavné herné cvičenia vplývať na herné zručnosti (výber miesta, prihrávka, spracovanie lopty, vedenie lopty, obchádzanie súpera, streľba..) a pohybové schopnosti žiakov (kondičné a koordinačné: rýchlosť, sila vytrvalosť a i.). Žiaci sa vo svojich zručnostiach zdokonalia, nadobudnú nové zručností a pomocou samotnej hry sa naučia pravidlá futbalu, ale aj zásady Fair play.
        • Tanečný krúžok pre 1. a 2. ročník
          Mgr. Ivana Zagrapanový, pondelok, 13:30-15:30
          Krúžok je určený deťom, ktoré majú radi pohyb, majú záujem tráviť čas so svojimi kamarátmi z krúžku, zažívať s tancom pekné chvíle na vystúpeniach. Je zameraný na pohybové hry, cvičenie pre zdravý chrbát, šantenie na obľúbenú hudbu. Prebieha hravou, nenútenou formou a jeho cieľom je priniesť deťom radosť z pohybu a vzťah k tancu. Dieťa rozvíja svoju pohybovú koordináciu, rytmus, pohybový rozsah a spevňuje svalstvo. Deti si nájdu veľa kamarátov. Tancom totiž okrem svalov a kondičky posilníme tímového ducha. To je jedna z vlastností , ktorá sa do dospelého života hodí naozaj každému. Každé dieťa inklinuje k inému tanečnému štýlu. Niektorému sa páči viac skákanie, inému ladné pohyby. Sú deti, ktoré milujú tancovať v mikine a teplákoch, iné sa cítia samé sebou v baletnej sukni. Vystriedame preto viacero tanečných štýlov, aby si každý vybral ten svoj. Zatancujú si jednoduché choreografie moderných tancov – ľudový, scénický tanec, brušný tanec, hip hop, kankán, country tanec , latinskoamerické tance /chacha, samba/ spoločenské – / napr. salsa./ Nacvičený tanec deti predvedú na akciách školy /Deň matiek, Vianočná akadémia, koniec roka a iné/.
        • Hádzaná
          Mgr. Miroslava Kundratová, utorok, 13:30-15:30
          Záujmový krúžok Hádzaná  má za cieľ harmonický rozvoj osobnosti hráčov a formovanie pozitívneho vzťahu k športovej príprave v hádzanej, dosiahnutie pochopenia významu a zmyslu športovania a osvojenie si pravidiel hádzanej tak, aby mohli hrať pravidelnú súťaž. Konkrétnymi cieľmi sú: oboznámiť žiakov s pravidlami hádzanej, naučiť ich pracovať s loptou – dribling, prihrávky a streľba. Pohybové základy hádzanárskych činností sú: beh, hod, skok a chytanie - tieto činnosti si budeme v rámci ZÚ osvojovať a zdokonaľovať. Zdokonaľovať a zlepšovať budeme koordinačné, rýchlostné, kondičné schopnosti.
        • Zábavné učenie pre I. stupeň
          Mgr. Miroslava Kundratová, Mgr. Barbora Bednárová, pondelok, streda, 12:30-13:30
          Cieľom záujmového útvaru je prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu zlepšovať vedomosti a zručnosti detí/žiakov a vyrovnávať rozdiely vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov. Záujmový útvar bude realizovaný rozvíjajúcimi činnosťami , ktoré môžu byť zamerané na ktorúkoľvek oblasť vývinu dieťaťa, ktorá je vo vzťahu k dosiahnutiu školskej spôsobilosti relevantná (sociálna a emocionálna oblasť, hrubá motorika, psychomotorika, jemná motorika, grafomotorika, vizuomotorická koordinácia, jazyk a reč, sluchové vnímanie, zrakové vnímanie, pozornosť, predstavivosť, pamäť, myslenie a iné).
        • Tenisový krúžok 
          Mgr. Radka Rešovská, streda, 14:00-16:00
          Tenis snáď ani netreba predstavovať, náš krúžok bude zameraný na oboznámenie žiakov s tenisom, jeho pravidlami, aj praktickou hrou, pod vedením certifikovaných trénerov na reálnom tenisovom kurte, hneď vedľa našej školy.
        • Výtvarný krúžok
          Mgr. Nadežda Petrufová, pondelok, 13:30-15:30 
          V tomto školskom roku sa výtvarný krúžok sústredí na rôzne techniky a prácu s rozmanitým materiálom. Využívať budeme kvalitné pomôcky. Pracovať budeme na rôznych povrchoch nie len štetcom, ale aj s fóliou, za pomoci bublín, kartónov, použijeme pečiatky, odtlačky, šablóny, naše práce dotvoríme fŕkancami, krčením, dokonca aj trhaním. Vytvorené obrazy potešia a snáď aj motivujú našich spolužiakov, nakoľko ich budeme postupne vystavovať v priestoroch školy.

         

        PRE ŽIAKOV 2. STUPŇA (5. – 9. ročník) ponúkame:

        • Hudobno - dramatický krúžok
          Mgr. Zuzana Vargová, štvrtok, 14:00-16:00
          Záujmový útvar je určený žiakom 1. a 2. stupňa školy. Cieľom hudobno - dramatického krúžku je rozvíjať hudobno-pohybový prejav žiakov, kultúru rečového prejavu a podieľať sa na príprave kultúrnych programov a reprezentácií školy. Dôraz kladie na zdokonaľovanie rytmického, tanečného, hudobného cítenia a hovoreného slova. Vedie žiakov k rozvíjaniu fantázii a predstavivosti . Zameraný je na zachovanie ľudových a miestnych šarišských tradícií, ale na svoje si prídu aj tí, ktorí uprednostňujú modernú hudbu.
        • Prírodovedný krúžok
          Mgr. Katarína Čikošová, pondelok, 14:00-16:00
          Cieľom krúžku je poskytnúť žiakom základné poznatky o živej prírode a okolitom svete, získať poznatky o ochrane prírody a ekologickom konaní, formovať environmentálne vedomie. Rozvíjať emocionálny vzťah k prírode, ochrane života, spoznávať krásu prírody, naučiť sa ju vnímať, vyjadriť svoje pocity vo vzťahu k okoliu, naučiť sa niesť zodpovednosť za svoje konanie, rozvíjať zmyslové vnímanie, koordináciu zmyslových a pohybových orgánov, rozvíjať motorické zručnosti, návyky potrebné pri ochrane prírody a životného prostredia, pri poskytovaní prvej pomoci.  Zvýšiť záujem žiakov o prírodovedné predmety, vedieť demonštrovať jednoduché pokusy, naučiť sa bádať a vedieť vyvodiť závery z pozorovania.
        • Hádzaná
          Mgr. Miroslava Kundratová, utorok, 13:30-15:30
          Záujmový krúžok Hádzaná  má za cieľ harmonický rozvoj osobnosti hráčov a formovanie pozitívneho vzťahu k športovej príprave v hádzanej, dosiahnutie pochopenia významu a zmyslu športovania a osvojenie si pravidiel hádzanej tak, aby mohli hrať pravidelnú súťaž. Konkrétnymi cieľmi sú: oboznámiť žiakov s pravidlami hádzanej, naučiť ich pracovať s loptou – dribling, prihrávky a streľba. Pohybové základy hádzanárskych činností sú: beh, hod, skok a chytanie - tieto činnosti si budeme v rámci ZÚ osvojovať a zdokonaľovať. Zdokonaľovať a zlepšovať budeme koordinačné, rýchlostné, kondičné schopnosti.
        • Spikujeme po anglicky 
          Mgr. Adriana Repaská, pondelok, 13:45-15:45
          Záujmový útvar je určený žiakom druhého stupňa. Cieľom je zábavnou a nenásilnou formou budovať kladný vzťah k anglickému jazyku a motivovať žiakov k štúdiu tohto jazyka, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou života mladých ľudí. Kladie dôraz na rozvoj empatie a kultúrnej rôznorodosti anglicky hovoriacich krajín. Cieľom je komplexné zdokonaľovanie všetkých jazykových zručností – písanie a čítanie s porozumením, posluchové aktivity a rozvoj komunikačných schopností. Hlavným cieľom je praktické používanie jazyka v každodennom živote a konverzácia na rôzne témy. Súčasťou činnosti krúžku je tiež získanie a upevňovanie základov anglickej gramatiky, nadobudnutie istoty a prelomenie bariér v komunikácii a to veselou a hravou formou.
        • Anglické divadlo
          Mgr, Kristína Vatraľová, streda, 14:00-16:00
          V rámci voľnočasového krúžku budú žiaci čítať komiksy a texty v anglickom jazyku, ktoré následne stvárnia formou divadelných scénok. Naučia sa základy herectva, vrátane improvizácie a tvorby dialógov. Okrem toho sa budú podieľať na výrobe rekvizít a scénografie, čím rozvinú svoju kreativitu a manuálne zručnosti. Krúžok je ideálnou príležitosťou na zdokonalenie angličtiny hravou a zábavnou formou, ako aj na rozvoj sebavedomia a tímovej spolupráce. Krúžok je vhodný pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka.
        • Slovenčina v kocke 9. A, 9. B
          Mgr. Iveta Bujňáková, streda, 14.00 - 16.00
          Záujmový útvar Slovenčina v kocke je zameraný na zhrnutie a upevnenie vedomostí získaných počas štúdia na základnej škole. Zároveň je prípravou na úspešné zvládnutie Testovania 9 a prijímacích pohovorov na stredné školy zo slovenského jazyka a literatúry.
        • Záujmová matematika 9.A
          Mgr. Michaela Pukáčová, pondelok, 14:00-16:00
          Milí deviataci! Ak potrebujete pomoc s prípravou na Testovanie 9 a prijímacie pohovory na stredné školy pridajte sa k nám do matematického krúžku. Na našich stretnutiach sa zameriame na riešenie rôznych typov úloh, ktoré sa vyskytujú v testoch. Prejdeme si všetky dôležité matematické témy, od základných operácií s číslami, cez zlomky, percentá, mocniny a odmocniny, až po Pytagorovu vetu, geometriu, kombinatoriku a pravdepodobnosť. Spoločne budeme trénovať, aby ste sa pri testoch cítili sebaisto a zvládli ich bez zbytočného stresu.
        • Posilňovanie
          Mgr. Michal Magáč, streda, 13:30-15:30
          Hlavným cieľom krúžku budú ukážky správneho prevedenia jednotlivých cvikov a kompenzácia svalových skupín (posilnenie ochabnutých svalov, regenerácia často zaťažovaných svalov a rôzne svalové disbalancie.). Taktiež sa budeme venovať redukcii hmotnosti žiakov a naberaniu svalovej hmoty. Ku každému žiakovi sa bude pristupovať individuálne a podľa jeho vlastných potrieb.
        • Relaxačné plávanie
          PaedDr. Ľudovít Tobiáš, streda, 13:30-15:30
          Plávanie sa pre svoje špecifické a mnohostranné pôsobenie na ľudský organizmus považuje za jednu z biologicky najúčinnejších športových aktivít a zaujíma i dôležité postavenie v rámci rekreačnej pohybovej činnosti človeka. Sem môžeme zaradiť aj záujmový útvar: Relaxačné plávanie, ktorý budeprebiehať v rámci krúžkovej činnosti v CVČ. Vlastný plavecký pohyb, hry a rôzne činnosti vykonávané vo vodnom prostredí majú silný vplyv na posilnenie zdravia, zvýšenie otužilosti i celkovej telesnej zdatnosti. Je to ideálna pohybová aktivita ktorou možno kompenzovať pracovné zaťaženie a má neoceniteľný význam na  harmonický a správny vývoj detí. Relaxačné plávanie sa bude snažiť upevňovať nadobudnuté návyky, zdokonaľovať plavecké techniky a vytvárať pozitívny vzťah k vodnému prostrediu. Neodmysliteľnou časťou je relaxácia a odbúravanie stresu formou hier vo vode.
        • Športové nešporáno
          Mgr. Michal Pčolinský, utorok, 07:00-08:00
          Nešporáno je typ krúžku, pri ktorom sa zameriavame na všetky pohybové hry. Deti sa naučia základným pravidlám, herným princípom a herným zručnostiam. Krúžok sa realizuje v ranných hodinách, čo by nemala byť prekážka, ale naopak príležitosť naštartovať správne deň. V tomto krúžku si nájdu svoje aj deti, ktoré preferujú individuálne druhy športu, akými sú stolný tenis, badminton alebo aj gymnastika. Preto je Nešporáno tým správnym spôsobom ako začať deň.

         

         

         

         

    • Kontakty

      • Základná škola, Mirka Nešpora 2, Prešov
      • 051/ 7710957 - kancelária školy
        0903 399 502 - kancelária školy
      • Mirka Nešpora 2, 080 01 Prešov
        080 01 Prešov
        Slovakia
      • www.zsnespo.sk
        www.nespora.edupage.org
      • Mgr. Jaroslav Bizub
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje