• DEJAN – OBJAV ROKA 2023
            • 29. 11. 2023
            • ABC – Centrum voľného času organizuje  prehliadku TALENTY 2023. Predstavuje a oceňuje najlepších interpretov — víťazov OK, KK, CK súťaží žiakov v oblastí spevu, tanca, umeleckého slova, hre na hudobnom nástroji, výtvarného umenia, športu a vedomostných súťaží za minulý školský rok 2022/2023.

              Spomedzi stoviek uchádzačov ocenenie  Objav roka 2023 získal žiak  našej školy DEJAN HOUDEK zo 6. B. Slávnosť sa uskutočnila 28.11.2023 v krásnej historickej budove  PKO Prešov pod záštitou primátora mesta Ing.F. Oľhu.

              Nášho Dejana ocenili za to, čo má najradšej – dramatické umenie, recitáciu, literatúru. V minulom školskom roku obsadil v krajskom kole 2. miesto v umeleckom prednese prózy Hviezdoslavov Kubín. Účinkoval  v rôznych projektoch RTVS, napríklad Karavan, Zázračný ateliér, Čo budeme robiť, Poraď si alebo Knižkotipy. Hereckej príprave sa venuje už 4 roky na ZUŠ – literárno-dramatický odbor. Absolvoval aj herecký kurz Galaxy studio , účinkoval v seriáli Nemocnica a pokúša sa aj o vlastnú tvorbu. Jednoducho – TALENT 2023.

              Milý Dejan, srdečne ti blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy. Na tvojej ceste ti prajeme ešte veľa úspechov a ocenení. Už teraz si hviezda.💪🙂
                                                                                                       Mgr. Iveta Bujňáková

               

            • Koľko lásky ❤️ sa zmestí do krabice od topánok?
            • 6. 11. 2023
            • Je tu ďalší rok a s ním nová výzva pred Vianocami. KOĽKO LÁSKY ❤️SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK . Aj my Nešporáci sa s radosťou zapojíme a podporíme túto myšlienku. Všetci, ktorí sa k tejto výzve pridáte spolu s nami –zabaľte do krabice od topánok – niečo teplé, niečo voňavé, niečo sladké, niečo na zábavu a niečo od srdca. Krabice potom prineste do školy a nechajte ich pri vrátnici v označenom priestore v termíne od 7.11. do 1.12.
              Ďakujeme.🙂
              Mgr. Daša Mochňacká

            • Veda a technika u Nešporákov
            • 24. 11. 2023
            • Dňa 22. 11. 2023 sme sa presvedčili, že aj naši prvostupniari - žiaci tretieho a štvrtého ročníka túžia po poznaní, vede, zábave, bádaní, nových vedomostiach a zážitkoch. Vďaka pani učiteľkám Mgr. Čikošovej, Mgr. Mikovej a Ing. Kizekovej a tiež žiakom II. stupňa sme sa stretli na Výskumnej stanici Nešporáci a spoločne sa ponorili do tajov biológie, chémie a fyziky. Na ceste za poznaním sa žiaci dostali do sveta miniatúr, spoznali čo sa skrýva za obrým okom, odhalili tajomstvo vrecúška, počuli zvuky mora, objavili záhady ľudského tela, vyskúšali si, akí sú šikovní pri skladaní puzzle s obrázkami zvierat. Dozvedeli sa ako tancujú hrozienka, ako sa dokáže balón nafúknuť sám, ako si vytvoriť dúhu na tanieri, alebo v pohári, ako v mlieku robiť farebné kvety, ako si urobiť sám lávovú lampu. Spoznali aj život veľrýb vďaka 3D modelom a vyskúšali si množstvo fyzikálnych pokusov.

              Spokojnosť, radosť a úsmev na tvárach našich prvostupniarov a tiež ich pani učiteliek nás utvrdila, že misia sa úspešne podarila.

               

              Mgr. K. Čikošová, Mgr. K. Miková, Ing. M. Kizeková, Mgr. M. Adamkovičová

            • Vianočná zbierka - Vianoce pre všetkých
            • 24. 11. 2023
            • Občianske združenie My mamy organizuje zbierku pre ženy, ktoré zažívajú násilie a ich deti. Aj ony chcú pre svoje deti pripraviť krásne Vianoce.
               My v našej škole chceme  túto krásnu zbierku podporiť a preto v týždni od 27. 11. - 1. 12. môžete prispieť malým kúskom aj Vy .
              Stačí ak žiak/žiačka, ktorí sa chcú zapojiť prinesú aspoň 1 vec z nižšie uvedeného zoznamu potravín a drogérie a dajú to na pripravené miesto vo vestibule školy. Podporíte tak ženy a deti v núdzi a vyčaríte im krásne Vianoce 🎄.

              "Pomoc jednému človeku nemusí znamenať zmenu celého sveta, ale môže znamenať zmenu sveta pre jedného človeka."

              Mgr. Lenka Fričová a Mgr. Dáša Mochňacká

            • Balónové šantenie
            • 24. 11. 2023
            • Smutný novembrový deň 21. 11. sa odrazu zmenil na skvelú zábavu.

              Postarali sa o to pestrofarebné balóny 🎈 .

              Hry, tanec, súťaže..... to všetko sme si vyskúšali a zistili sme, že balón je úžasný farebný kamarát, ktorý vyčarí úsmev na našej tvári, rozhýbe naše telo a znásobí pocit šťastia. Pri hre s ním sme sa naučili rešpektovať jeden druhého, spoľahnúť sa na priateľa, aj na seba samého.

              Je to skvelé, vyskúšajte to! 👍😉

              A nezabudnite sa pri tom usmievať, lebo:  “ Úsmev je šťastie, ktoré nájdete priamo pod nosom.“

                                                                                                                                               Tom Wilson

              Deti ŠKD 6 a Silvia Krišová, vych.

            • Anglické divadelné predstavenie
            • 24. 11. 2023
            • Dňa 21. 11. 2023 sa druháci, tretiaci a žiaci z prváckej CLIL triedy zúčastnili anglického divadelného predstavenia Dick Whittington and his cat v kine Scala v Prešove. Žiaci si mohli pozrieť tradičný britský príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stane starostom Londýna. Zároveň si žiaci precvičili svoje znalosti v angličtine a mali možnosť počuť angličtinu aj na inom mieste ako v škole.
              Žiaci odmenili hercov dlhým potleskom a tešíme na ďalšie predstavenia v anglickom jazyku.
              👍😊

              Mgr. Lenka Fričová

            • Pasovačka prvákov 👩‍🎓👨‍🎓
            • 24. 11. 2023
            • Dňa 23. novembra 2023 sa na našej škole uskutočnila slávnostná Pasovačka prvákov👩‍🎓👨‍🎓. Naši najmladší žiaci 1.A, 1.B a 1.C triedy si pripravili vystúpenie pre svojich rodičov a určite potešili každé  srdiečko. Ale byť pasovaný p. riaditeľom a čarovnou farbičkou za ozajstného žiaka Nešporáka našej školy je asi najviac ...  Medaila a darček bola odmena pre každého prváka, ktorú si hrdo odniesli domov. To, že nám to dopadlo na jednotku svedčil úsmev na tvárach nielen detí, ale všetkých, ktorí sa tejto našej školskej akcie zúčastnili. Ďakujeme.

              D.Jankovichová, S.Krišová, deti, triedne učiteľky a vychovávateľky 1.r.
              🎓🙂

              Fotogaléria: pasovačka prvákov 1, pasovačka prvákov 2, video

            • Dodnes živé spomienky na druhú svetovú vojnu
            • 23. 11. 2023
            • Dňa 22.11.2023 sme v našej škole privítali vzácnych hostí. Najväčšiu pozornosť pútal účastník Slovenského národného povstania, partizán a vojnový veterán - plukovník vo výslužbe František Orlovský. Zúčastnil sa viacerých bojov proti nemeckým fašistickým jednotkám od Baťovian cez Donovaly až po Liptov. Bol členom hornonitrianskej partizánskej brigády kpt. Jozefa Trojana. V ozbrojených silách zostal pracovať aj po skončení druhej svetovej vojny. Aktívne pracoval v základnej organizácii Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Lemešanoch, kde žije dodnes. Získal množstvo ocenení a uznaní napr. Záslužný kríž gen. Rudolfa Viesta I. stupňa od Klubu generálov Slovenskej republiky. Decká ho už vo dverách privítali srdečným potleskom. Vypočuli si jeho spomienky na ťažké vojnové časy. Priestor dostali aj zvedavé žiacke otázky.

              Besedu pre nás zorganizoval riaditeľ Domu Matice slovenskej v Prešove PhDr. Erik Germuška, PhD. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. 🎖️👏🙂

            • Teplákový deň
            • 21. 11. 2023
            • Vo štvrtok 16.11.2023 sa na našej škole v réžii Žiackej školskej rady uskutočnil teplákový deň. Tepláky zdobili všetkých žiakov aj učiteľov. Ako takmer všetko, aj tepláky majú svoju históriu – svetlo sveta uzreli v 30.rokoch 20.storočia, kedy boli vyrábané len pre mužov, prevažne športovcov. Až v 70. rokoch dvadsiateho storočia, sa stali tepláky outfitom nielen pre športovcov, ale aj pohodlným oblečením na každý deň a voľné nosenie po dome.

              Pohodlne nám bolo naozaj všetkým. Už teraz sa tešíme na zopakovanie si tohto dňa.  🙂

              Žiacka školská rada

            • Informatická súťaž iBobor
            • 15. 11. 2023
            • Každý rok sa na Slovensku koná medzinárodná informatická online súťaž iBobor, v tomto roku sa zapojilo 129 965 súťažiacich. Aj na našej škole si záujemcovia (76 žiakov)  nenechali ujsť príležitosť zúčastniť sa, zasúťažiť si a otestovať sa ...💪Výsledky nás potešili: 28 žiakov bolo úspešnými riešiteľmi. Najlepší vo svojich kategóriach boli Agnesa Hajči (II.C), Damián Ondáš (IV.B), Richard Novacký (VII.C), Michal Helou (IX.C). Gratulujeme! 👍
              ☝️ Všetky testy sú už opravené, žiaci si môžu svoje testy a správne riešenia pozrieť po prihlásení do Edupage.

            • Exkurzia v ZEVO a CEV KOŠICE
            • 13. 11. 2023
            • Pod vedením učiteľky Mgr. Kataríny Čikošovej a pedagogickej asistentky Mgr. Zuzany Nemergutovej sa žiaci našej školy, 21 žiakov 9. C triedy dostali dňa 9. novembra v rámci Týždňa vedy a techniky na zaujímavé miesto s názvom Kosit Košice. Že neviete čo to Kosit je? A videli ste na cestách smetiarske autá s týmto nápisom?

              Šípite správne, boli sme na mieste, kde sa to hemží množstvom odpadov, ktorý sa tam naváža z  Košíc a okolia a taktiež aj Prešova a okolia. Samozrejme, že sa bavíme o triedenom odpade, ale aj komunálnom odpade. Najprv sme navštívili prevádzku Zariadenia na energetické využitie odpadov, ktorá má skratku ZEVO. Do vonkajším priestorov sme mohli vojsť len s prilbami kvôli bezpečnosti. Zažili sme blaho, nakoľko dva dni pred našou exkurziou intenzívne pršalo. Nechceli by ste vidieť  botasky, najmä tých, čo mali biele. A ten smrad! Veľmi často sme si stláčali nosné dierky, ale aj napriek týmto veciam sme sa dozvedeli,  a radi by sme sa podeli s nasledujúcimi informáciami:

              V súčasnosti patria ZEVO k najmodernejšiemu, najefektívnejšiemu ale aj najekologickejšiemu spôsobu nakladania s odpadmi. Na Slovensku sa môžu pýšiť týmito zariadeniami len dve mestá – Bratislava a Košice.

              Od roku 2014 prevádzkuje košické ZEVO spoločnosť KOSIT a.s a do rekonštrukcie a modernizácie prevádzky investovala signifikantné finančné prostriedky. Začiatkom roka 2015 došlo ku požiaru na turbíne. Táto situácia priniesla spoločnosti ďalšie investičné výdaje. Nasledovala optimalizácia prevádzky kotla K1 – spustenie dodávky tepla novým horúcovodom pre centrálny systém zásobovania teplom a rekonštrukcia zariadenia na čistenie spalín. Všetky tieto opatrenia viedli ku ekologickému  a efektívnemu spaľovaniu odpadov a jeho energetickému využitiu, čo sa dá v našich podmienkach dosiahnuť tak, že teplo vznikajúce termickým spracovaním odpadu sa využije aj na výrobu elektrickej energie.

              Kondenzačná parná turbína s využiteľným výkonom 6 MW je schopná vyrobiť za rok maximálne 48 000 MWh elektrickej energie, ktorú spoločnosť predáva do rozvodnej siete. Kotol K1 vo vykurovacej sezóne zásobuje teplom mestskú vykurovaciu sieť s potencionálnym maximálnym výkonom 12 MWt.

              KOSIT vďaka svojim nepretržitým investíciám do modernizácie ZEVO dodržiava emisné limity na úrovni cca 15% povolených hodnôt a to košickú prevádzku zaraďuje medzi porovnateľné prevádzky v západnej Európe čo sa týka jej environmentálnych vplyvov. Zaujímavosťou, ako aj nevyhnutnou súčasťou života ZEVO sa stal vlastný dobrovoľnícky hasičský zbor vybavený potrebnou technikou.

              Súčasťou prehliadky bola aj návšteva kabíny žeriavnikov na 7. poschodí priamo v budove ZEVO. Niektorí  použili výťah, ostatní si vyšli na 7. poschodie pešo a tiež späť po vlastných. Mali ste vidieť obrovský drapák, ktorý žeriavom homogenizoval (prevzdušňoval) odpad, ktorý šiel na recykláciu.

              Druhou časťou prehliadky Centrum environmentálnej výchovy za podpory mesta Košice a spoločnosti NATUR-PACK  zabezpečil  pre nás  BEZPLATNÝ vzdelávací program o správnom nakladaní s odpadom. Vďaka zaujímavému obsahu a interaktívnym prvkom sme sa atraktívnou formou dozvedeli viac o problematike odpadového hospodárstva a ochrany životného prostredia.

              Počas interaktívnej prednášky sme sa  dozvedeli napríklad to, koľko odpadu ročne na Slovensku vyprodukujeme, aké sú zásady správneho triedenia odpadov, aký vplyv má naše spotrebiteľské správanie na zmeny klímy, prečo je už teraz potrebné osvojiť si nové návyky smerujúce k cirkulárnej ekonomike, ako znečistená odpadmi je naša krajina i ako sa dá odpad premeniť na energiu a teplo.

              Obsahovou súčasťou bol tiež „návod“, čo môže urobiť každý z nás pre to, aby sme tvorili menej odpadu, vyprodukovaný odpad vedeli správne triediť, pomohli prírode a zabránili znečisťovaniu životného prostredia.

              Z exkurzie si ako žiaci aj pedagógovia odniesli zážitky, získali nové vedomosti, zopakovali si už poznané.

              Za sprevádzanie a výborný výklad počas exkurzie ďakujeme Mgr. Ľubomíre Brzovej, lektorke Centra environmentálnej výchovy.

               

              Mgr. Katarína Čikošová

            • Vedecký deň pre predškolákov
            • 10. 11. 2023
            • Dňa 8. 11. 2023 sme v rámci týždňa vedy a techniky privítali v našej „Výskumnej stanici Nešporáci“ predškolákov z MŠ Mirka Nešpora, MŠ Malý ŠarišSMŠ Včielka. Pani učiteľky biológie, chémie a fyziky si pre nich so svojimi žiakmi pripravili zaujímavé pokusy🧪. Predškoláci si na rozmanitých stanovištiach mohli vyskúšať rôzne čary, záhady a prekvapenia z oblasti chémie, biológie a fyziky. Vo vrecúšku hľadali tajomstvo, cez mikroskop🔬 pozorovali miniatúry, spoznali samonafúknutie balóna🎈, farebný pochod tekutín, lávovú lampu, tancujúce hrozienka, zázračnú vodu, farebné kvety v mlieku a oboznámili sa s vlastnosťami magnetu. Pri skladaní puzzle si vyskúšali svoju šikovnosť, spoznali záhady ľudského tela a pri počúvaní mušlí si pripomenuli opojný zvuk mora. Radosť v detských očkách nás utvrdila v tom, že deti túžia po vede a poznaní, milujú záhady a objavovanie nového.

              Táto túžba a radosť je pre nás najkrajšie poďakovanie za našu prácu. Tešíme sa na ďalšie dobrodružstvá s našimi mladšími kamarátmi.👌👏🙂

              Mgr. M. Adamkovičová, Mgr. K. Čikošová, Mgr. K. Miková, Mgr. M. Kizeková, Bc. Z. Olejníková

            • Brno a okolie
            • 9. 11. 2023
            • V dňoch 25. 10. – 27. 10. 2023 pred jesennými prázdninami sa Nešporáci siedmeho až deviateho ročníka zúčastnili skvelej exkurzie. Plní očakávaní sme v skorých ranných hodinách vyrazili za sprievodu dažďa autobusom do Čiech. Aj keď cesta bola dlhá, zabavili sme sa počúvaním hudby, spievaním a debatkami. Cestou sme za sebou nechávali dážď, mraky a s nastávajúcim dňom na nás už svietilo slnko, ktoré nás príjemne hrialo aj cez sklo autobusu. Prvou našou zastávkou po prekročení hranice bolo mestečko Modrá, kde sme videli úžasné miesto Archeoskanzen. Ide o opevnené sídlisko z doby Veľkej Moravy. Skanzen vznikol na mieste, na podklade skutočných archeologických nálezov. Pohybovali sme sa po hradbách opevnenia, vyšli na vežu, vstúpili do obydlí, kde žili kedysi Slovania, dielní, kde sme si vyskúšali mletie múky na žarnove, pozreli si zemnice, školu, v ktorej sa učili takí žiaci ako my – s tým rozdielom, že písali na voskové tabuľky prstom, alebo paličkou, nie ako dnes do zošita perom. Vstúpili sme do paláca biskupov a kostolíka sv. Jana. Ďalšou zastávkou v prvý deň bola krásna bazilika Velehrad, najvýznamnejšie pútnické miesto v Českej republike. Je úzko spojené s odkazom slovanských apoštolov sv. Cyrila a Metóda, spolupatrónov Európy.  V tichosti sme si baziliku prezreli, nabrali si vodu sv. Ignáca, ktorú je možné piť a dá sa ňou žehnať a vyprosiť zdravie. Potom sme sa pomodlili a vyskúšali akustiku baziliky spevom dvoch piesní. Po duchovnom zážitku sme sa autobusom odviezli do motorest Rohlenka, kde sme da najedli. Na výber sme mali klasickú českú kuchyňu, alebo KFC, Mcdonald, každý na čo mal chuť.  Po výdatnom neskoršom obede sme sa autobusom dostali do Brna. Nasledovala prehliadka mesta. Najskôr sme si pozreli hrad Špilberg a jeho okolie, potom Petrov vrch aj s obeliskom a kostol sv. Petra a Pavla. Následne uličkami sme sa dostali do centra mesta, kde sme si pozreli zaujímavý brnenský orloj a užili si osobné voľno na večeru  a menší shopping. Vo večerných hodinách sme sa ubytovali na vysokoškolskom internáte, kde sme si užili samých seba, nadviazali nové priateľstvá, porozprávali sa, niečo zahrali a išli spať, aby sme zvládli pomerne náročný program v druhý deň. O ôsmej sme mali výdatné raňajky, každý si prišiel na svoje, zbalili sme sa a vyrazili v ústrety ďalšiemu dňu a dobrodružstvu. Ako prvú sme videli v Moravskom krase priepasť Macocha, Ide o 138, 5m hlbokú priepasť a zároveň najväčšiu svojho druhu. Pohľad smerom dole z najvyššieho miesta bol úchvatný, ale zároveň desivý, plný rešpektu. Priepasť je súčasťou najdlhšieho jaskynného systému v Českej republike. Keď sme zišli dole z najvyššieho bodu na najnižšie, dostali sme sa do jaskyne, ktorou preteká riečka Punkva. Touto riečkou sme sa plavili na loďkách aj my. Bola to tajomná plavba,  niekedy desivá, keď sme sa museli preplaviť úzkym miestom, zohnúť hlavy, stiahnuť ruky, alebo miestom, kde bola hĺbka pod nami 40 m, no zároveň príjemná s úžasnými sprievodcami. Zážitok na celý život. Keď sme vystúpili z lodiek, krásnou lesnou cestou v samotnej priepasti sme sa prešli k autobusu, ktorý nás odviezol späť do Brna, do zábavného vedeckého centra s názvom Vida. Mali sme možnosť vidieť 180 hravých exponátov, vidieť a vyskúšať si ako funguje svet okolo nás, ktorého sme súčasťou. Navyše sme sa zúčastnili programu Detonáror. Išlo o výbušnú adrenalínovú show, ktorej súčasťou boli nielen ako diváci, ale priami účastníci aj traja naši žiaci. Večerný program už patril nám a obchodnému centru, kde si každý z nás kúpil nejaké suveníry, pamiatky na Brno a samozrejme sa navečeral podľa svojej chute. Unavení, ale šťastní a plní zážitkov sme trávili príjemný večer na internáte. V tretí deň ráno sme sa zbalili, išli sme na opäť suprové raňajky, rozlúčili sa s izbami, v ktorých sme prespali dve noci, naložili batožinu do autobusu a žiaľ už za silnejšieho dažďa sme sa odviezli do Technického múzea v Brne. Zúčastnili sme sa interaktívnej výstavy s názvom Lidé odvedle – neobvyklý výlet do sveta ľudí s hendikepom. Všetci sme mali možnosť vyskúšať si ako sa cestujem ako sa pohybujete v domácnosti, ako periete, keď dobre nepočujete, alebo nevidíte, alebo ste pripútaný na vozíku. Ďalej sme si pozreli výstavu Není TESLA jako Tesla, o významnom vynálezcovi a vizionárovi. Tu sme mali možnosť zažiť ako vzniká blesk. V technickej herni sme si vyskúšali zaujímavé fyzikálne javy, vyskúšali si rôzne fyzikálne zákony fyziky a technické aplikácie. Mali sme možnosť si prezrieť aj stále expozície – autá (veteráni), telefóny a televízory z rôznych dôb. Nabití novými vedomosťami a skúsenosťami sme sa vybrali na obed a domov. Cesta bola dlhá, pršalo, ale my sme sa zabavili v autobuse spevom, počúvaním hudby. Niektorí z nás sa chystali na Noc v škole, na ktorú sa patrične prichystali počas dlhého státia v zápche smerom na východ, keďže bol piatok a cesty plné áut. Šťastlivo sme dorazili o pol desiatej do Prešova pred školu, kde niektorí utekali do školy na noc, aby o nič neprišli a my ostatní sme išli domov dospať, čo sme nestihli počas troch skvelých dní.

              Program bol bohatý, úžasný, zážitky nezabudnuteľné, plný nových vedomostí a skúseností. Žiaci boli skvelí, kolegyne Mária Kizeková, Zuzana Vargová a Ľubomíra Mišenková boli úžasné, naša sprievodkyňa Janka Šimková perfektná, pán šofér Denis Szentesi  trpezlivý  a spoľahlivý. Patrí vám všetkým veľká vďaka👍. Teším sa niekedy zas nabudúce.👏🙂

              Katarína Čikošová

            • Spoznávame 🌞vesmír 🪐
            • 8. 11. 2023
            • Žiaci 4.A triedy na hodinách prírodovedy spoznávali Vesmír🪐slnečnú🌞 sústavu.  Svoje vedomosti o slnečnej sústave spolužiakom prezentovali aj za pomoci svojich projektov. Väčšina projektov bola nielenže v 3D, ale niektoré okrem planét na obežných dráhach mali aj svetelné kométy, či osvetlené rôzne vesmírne telesá 👀.  Nekonečný Vesmír nám ponúkol nekonečné možnosti spoznávať ho hravým spôsobom.💪🙂🌛
              Žiaci 4.A a tr.uč. Mgr. Daša Mochňacká

            • Zážitkové vyučovanie v KNIŽNICI
            • 7. 11. 2023
            • Dňa 6.11.2023 sa trieda 3.C ocitla v krajine 🕸🕷 “ČARODEJNÍC”🦇. V knižnici nás čakalo kreatívne podujatie, ktoré si pre nás pripravila pani knihovníčka. Na základe čítaného textu sme vytvárali - kreslili obraz čarodejnice. A verte, že sa nám podaril. Žiakom sa dané aktivity veľmi páčili.🙂
              Už  sa tešia na ďalšie zážitky v knižnici.

              Mgr. Dolinská

            • Naše „naj naj naj“ tekvice 🎃
            • 6. 11. 2023
            • Je jeseň 🍂🍁, krásne ročné obdobie ovocia, zeleniny, prírodnín a v neposlednom rade aj krásnych oranžových „kráľovien“ – tekvíc. Tieto krásky zdobia naše záhrady, obydlia, výklady a na pár dní skrášlili aj interiér našej školy. Do súťaže o najkrajšiu a najväčšiu tekvicu 🎃a tekvicovú dekoráciu sa zapojili kreatívni žiaci z prvého aj druhého stupňa. Usmievali sa na nás krásne príšery, škriatkovia, zvieratá a rôzne postavičky. Opäť nám naši žiaci potvrdili, že sú veľmi šikovní, nápadití a hlavne ochotní stále tvoriť krásne výrobky. Spravodlivo rozhodnúť bolo pre nás veľmi náročné, pretože všetky tekvice boli nádherné. Srdečne blahoželáme všetkým zúčastneným a na krásne tekvicové nápady sa tešíme opäť o rok. 👏😊

              Vyhodnotenie:

              • Najväčšia tekvica: Martinko Bednár – 1. B, Larka Lukačišinová – 4. B
              • Najkrajšia tekvicaNiko Novosad – 1. C, Mirka Germušková – 1. B, Emmka Vargová – 4. C, Lucka Benetinová – 1. B, Sofia Kirkov – 4. B, Evelín Vargová – 5. A, Daniel Thorton – 7. C
              • Tekvicová dekoráciaBianka Belišová – 4. B, Nelka Bekečová – 3. B

              Mgr. M. Adamkovičová, Mgr. K. Čikošová

               

            • Detská liga v malom futbale - 1. kolo⚽️⚽️⚽️
            • 6. 11. 2023
            • V piatok 3.11.2023 naši žiaci 1. stupňa, presnejšie kategória U9 a U 11 absolvovali 1. kolo v malom futbale. Žiaci U9 to rozbalili naplno a porazili žiakov zo Šrobárovej👍. Žiakom U 11 sa podaril vyhrať len jeden zápas zo štyroch. Ale čakajú nás ešte ďalšie tri kolá, kde sa opäť popasujeme so súpermi a určite dosiahneme lepšie výsledky. Našim žiakom silno držíme palce.
              Mgr. Dolinská, PaedDr. Novická

            • Týždeň zdravej výživy
            • 3. 11. 2023
            • Jeseň je krásnym ročným obdobím, kedy nás príroda obdarúva svojimi krásnymi darmi v podobe ovocia a zeleniny. 16. október je Svetovým dňom zdravej výživy a preto sme tomu vzácnemu dňu venovali oslavu formou „zdravých“ aktivít. V priebehu celého týždňa od 23. 10. do 27. 10. sa naše triedy zmenili na krásnu jesennú záhradu, ktorá rozvoniavala ovocnými koláčmi, čerstvou zeleninou🥕🍅ovocím🍐🍊🍎. Všetci sme aktívne tvorili, vyrábali, pripravovali ovocné a zeleninové šaláty🥗, zapájali sa do aktivít súvisiacich so zdravou výživou, no hlavne sme sa naučili a pripomenuli si všetko o zdravom životnom štýle.  Atmosféra v duchu zdravia bola príjemná, plná detského úsmevu, tvorivosti, vzájomnej pomoci, spolupatričnosti a priateľstva.👍😊
              Mgr. Marcela Adamkovičová, triedne učiteľky a žiaci 1. stupňa

            • Možnosť platby kartou za školské poplatky
            • 2. 11. 2023
            • Vážení rodičia,

              chceme Vás informovať, že školské poplatky je už možné uhrádzať aj platobnou kartou. Konkrétne ide o tieto školské poplatky: ŠKD, CVČ, ZRPŠ.

              Možnosť platiť kartou sa Vám automaticky ponúkne v Edupage pri učiteľom zadanej platbe.Naďalej je možné platiť aj bankovým prevodom.

              Platby školskej jedálni sa uhrádzajú bankovým prevodom na účet školskej jedálne.

              Upozornenie: Služba Viamo platobná brána je spoplatená, poplatok za platbu kartou nehradí škola (na rozdiel od súkromného sektora-obchodov, kde poplatok hradí predajca/obchodník/firma). Bez poplatku sú naďalej platby bankovým prevodom.

              Výška poplatku sa vypočítava takto: 0,10 € + 0,5% zo sumy platby. 

              Príklad: 

              • platba 10 € - celková platba je 10,15 €, 
              • platba 20€ - celková platba je 20,20€, 
              • platba 30€ - celková platba 30,25€

               Poznámka: Ak ste klientmi služby Viamo, a uhrádzate platbu cez aplikáciu Viamo Plus máte slúžby bez poplatku.

              Platba  kartou sa v Edupage automaticky vyznačí ako Uhradená (aj učiteľovi), teda nie až vtedy, keď to učiteľ do Edupage manuálne vyznačí .

               

              Podrobné informácie: informačný leták Viamo

            • Projekt Hraj FLAG FUTBAL🏈
            • 2. 11. 2023
            • V tomto školskom roku sme našich tretiakov a štvrtákov zapojili do projektu pod záštitou školského športu - HRAJ FLAG FUTBAL🏈. Ide o netradičný bezkontaktný šport veľmi podobný americkému futbalu. Je to prospešné obohatenie hodín telesnej a športovej výchovy. Skladá sa zo 6 -tich modulov. Žiakom sa takéto netradičné  hodiny veľmi páčia.🤸‍♀🙂
              Mgr. Dolinská

            • Štvrtáci v knižnici
            • 2. 11. 2023
            • Keďže čítanie príbehov a rozprávok podporuje nie len detskú tvorivosť a fantáziu, ale pomáha deťom chápať okolitý svet a prežívať za pomoci rôznych postáv a hrdinov rôzne zážitky, žiaci IV.A čítajú pod heslom : ,,Čítaj a môžeš byť kým chceš!“ 
              Okrem triednej knižnice, žiaci využívajú aj čítanie 📖📚 v školskej knižnici, či zážitkové čítanie a podujatia v mestskej knižnici. Jedným takýmto podujatím v knižnici POH v mesiaci október bolo aj zážitkové čítanie a vyriešenie detektívneho príbehu – Múzeum záhad a tajomstiev. 
              Za pomoci príbehu, sa žiaci stali detektívmi, zariadili si detektívnu kanceláriu a pustili sa vyriešiť svoju prvú záhadu. I keď to možno nebolo úplne jednoduché, všetci to zvládli výborne. Už teraz sa tešíme na ďalšie zážitky pri čítaní.🙂
              Žiaci IV. A a tr. uč. Mgr. Daša Mochňacká

            • Jesenné prázdniny
            • 25. 10. 2023
            • Jesenné prázdniny sa začínajú 28.októbra a končia 31. októbra 2023. Keďže nasledujúci deň 1. novembra je Sviatok všetkých svätých, do lavíc sa žiaci vrátia až vo štvrtok 2. novembra 2023. V termíne prázdnin nebude v prevádzke Školská jedáleň ani ŠKD.

            • Logické myslenie detí, logopédia na škole
            • 27. 10. 2023
            • Čím má dieťa väčšiu slovnú zásobu, tým lepšie skladá vety a lepšie reči rozumie. Ako môžeme slovnú zásobu dieťaťa zlepšovať? 
              To nám prišiel dňa 24.10.2023 ukázať PaedDr. Ľuboš Lukáč, PhD., učiteľ, špeciálny pedagóg, odborný metodik pre vzdelávanie nadaných detí/žiakov, žiakom 4. a 6. ročníka. Cieľom jeho návštevy bolo zábavnou formou ukázať spôsob, ako rozvíjať slovnú zásobu a komunikačné schopnosti žiakov. Pri starších žiakoch sa venovali rozvíjaniu logického myslenia prostredníctvom logických hádaniek a hier. Na každú triedu bola vyhradená jedna vyučovacia hodina, ktorá žiakov zaujala od prvej minúty po poslednú. 

              Ďakujeme p. Lukáčovi, že navštívil našu školu a našim žiakom pripravil podnetné a zábavné vyučovacie hodiny. 👍🙂

            • Popoludnie so starými rodičmi
            • 26. 10. 2023
            • Dňa 25.10.2023 sme privítali starých rodičov v II.A triede. Deti krátkym hudobno - pohybovým programom🎻💃🕺 ukázali, čo všetko dokážu. Poďakovali sa dedkovi a babičke za lásku❤️ , za všetky bozky na líčka 😘za ich múdre rady, ktoré si navždy zapamätajú. Strávili krásne popoludnie so svojimi vnúčatkami a odniesli si milý darček, slzičku💧 v oku, hrejivý pocit na srdiečku. Veľmi pekne ďakujeme za bohatú účasť a občerstvenie. Veríme, že sa naši hostia medzi nami dobre cítili a ostanú im milé spomienky. 

              PaedDr. Mária Cisková, Bc. Zuzana Olejníková a žiaci II.A

            • TEQ športy v škole
            • 25. 10. 2023
            • V súčasnosti sa vo svete rozmáhajú netradičné športy, ktoré reflektujú revolučné zmeny v spoločnosti a svojim moderným prístupom, dizajnom a pravidlami si čoraz viac získavajú mládež na svoju stranu.

              Cieľom je ponúknuť žiakom nové inovatívne športy a tým zvýšiť pohyb a športovanie žiakov, detí. Dať deťom motiváciu k športovaniu, ale aj rozvoj školskej športovej infraštruktúry, ako takej. 

              Takýmto športovým odvetvím sú aj TEQ športy, ktoré zahŕňajú 5 športov (TEQPONG, TEQTENNIS, TEQABALL, TEQVOLLEY, QATCH). Najznámejší šport z TEQ športov je TEQBALL, ktorý má výrazné nakročené stať sa Olympijským športom. 

              V spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a výzvou poslancov PSK 2023 sme sa zapojili do projektu Ukážme mladým budúcnosť športu, ukážme im TEQ športy. Získali sme pre školu TEQ stôl, ktorý už využívame na hodinách telesnej výchovy, športovej prípravy futbalistov Tatrana Prešov a v záujmových útvarov CVČ.

            • Úcta k starším – návšteva starých rodičov
            • 23. 10. 2023
            •      Jeseň je obdobím umeleckých diel prírody. Stromy ohromujú pestrými farbami 🍂🍁. Takýmto krásnym umeleckým dielom je aj človek v jeseni života. Tvaroval a formoval ho majster život svojimi skúškami, radosťami, ale aj starosťami. Všetko ide tak, ako v kolobehu prírody musí ísť.

                   Jar a leto ste, milí starí rodičia, vyplnili statočnou prácou. Nech Vám teda  jeseň dožičí svoje plody. Nech je pokojná a krásna.


                   Sme presvedčení, že život starým rodičom denne skrášľujú vnúčatá svojim pohladením, úctou a láskou. Stretnutie starých rodičov so svojimi vnúčatami zo IV. B triedy 20. októbra v priestoroch školy bolo krásnym potvrdením vzájomnej lásky medzi dvoma generáciami. Žiaci si pre svojich starkých pripravili krásny program a pozornosť vyrobenú z lásky. Napokon sa žiaci so svojimi starkými pustili do práce a spoločne zhotovovali krásne výrobky a dekorácie z tekvíc. Na šikovnosť, vzájomnú spolupatričnosť a lásku bol nádherný pohľad. Starým rodičom sa dopoludnie so svojimi vnúčatami veľmi páčilo, no hlavne ich zohrieval pocit pri srdci, že ich vnúčatka si ich veľmi vážia a cenia si každú chvíľu strávenú v ich blízkosti. Ďakujeme!!! 👍🙂


              Mgr. M. Adamkovičová, žiaci IV. B triedy

            • Deň jablka
            • 23. 10. 2023
            • Červené🍎, zelené🍏, žlté, sladké, kyslé, šťavnaté, zdravé, voňavé, chutné... a ešte mnoho ďalších prívlastkov má  jablko. Jeho pravidelnou konzumáciou podporujeme naše trávenie, zdravý spánok, starostlivosť o ďasná, pleť... Svoj deň oslavuje 21.10. Keďže tento rok to pripadlo na sobotu, Nešporáci ho oslávili 19.10. a to naozaj ukážkovo. Oslava začala rozhlasovou reláciou, potom nasledovalo fotografovanie sa s oslávencom a nakoniec sladká hostina. Veru bolo čo ochutnávať – jablkové koláče, záviny, muffiny, sušené jabĺčka, či jablková ,,koža“. Pochvaľovali si žiaci aj učitelia.
              Milé jablko, prajeme ti veľa dobrých papkáčov.👍💚❤️
              Za všetkých Nešporákov
              Mgr. K. Čikošová a Mgr. K Miková

            • Vitamíny v jeseni
            • 23. 10. 2023
            • Stará ľudová múdrosť hovorí – „Stačí jedno jablko denne a nebudete
              potrebovať lekára“.

              Viete o tom, že aj jablko🍎 má svoj medzinárodný deň? Tým je každoročne 21. október. Jablko sladké, voňavé, šťavnaté patrí medzi najobľúbenejšie ovocie a jeho každodenná konzumácia posilňuje naše zdravie.
              V školskom klube sme si vytvorili tvorivé dielne, kde žiaci strihali, farbili, lepili, aby si vyrobili jabĺčko🍏🍎.
              Na záver svojím krásnym jabĺčkom vyzdobili školský dvor.🙂
              Bc. Z. Olejníková, D. Košutová a žiaci ŠKD

            • Našim starkým z lásky
            • 20. 10. 2023
            • „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“
              Úcta k starším by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života. O tom vedia aj deti z ŠKD, ktoré vyrobili krásne pohľadnice a posielajú vrúcny odkaz nielen svojim starým rodičom, ale aj starkým 👵👴do domova pre seniorov a tým zahrejú a rozveselia nejedno srdiečko.❤️🙂
              Deti ŠKD, Iveta Lokajová a Monika Lazoríková

            • Ponožkový október
            • 29. 9. 2023
            • Vážení rodičia a priatelia školy, 

               

              pomôžme spolu ľuďom bez domova prežiť zimu v teple v rámci charitatívnej akcie PONOŽKOVÝ🧦 OKTÓBER.
               

              AKO? Tak, že nový pár ponožiek vložíte do pripravenej krabice 📦vo vestibule školy 🏫.

               

              Ďakujeme, že s nami podporíte dobrú vec.
              ❤️❤️❤️🙂

               

              Mgr. Daša Mochňacká a Mgr. Lenka Fričová

            • Tréneri v škole
            • 20. 10. 2023
            • Aj v tomto školskom roku je naša škola zapojená do projektu Tréneri v škole.  Ide o program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodín telesnej a športovej výchovy  zážitkovým spôsobom vyučovania, na budovanie pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport.⚽🏀🥅🏃🤸‍♀ Aktivity projetku rozvíjajú všestrannú pohybovú gramotnosť žiakov na 1. stupni ZŠ, sú pre ne zaujímavé, pútavé a netradičné.
              Do projetku sú zapojené všetky triedy 1. a 2. ročníka našej školy v dotácii 1 hodina telesnej a športovej výchovy týždenne.👍

              Mgr. Ďuricová a vyučujúce 1. stupňa

               

            • Jeseň pani bohatá...
            • 19. 10. 2023
            • Jesenné ročné obdobie obdivujeme asi všetci. Teplé slnečné🌞lúče, krásne farby a množstvo vitamínových dobrôt. ŠKDčkári z odd.6 o tom vedia svoje.Jesennú pestrofarebnú paletu si vytvorili aj v triede a nechýbala ani ochutnávka jabĺk 🍎🍏, ktoré im venovali babka Hanka a  dedo Rudo. Posypali si ich vanilkou, škoricou a spoločne si užili krásny jesenný deň.❤️💚😊

               Deti  z ŠKD 6 a vychovávateľka Silvia Krišová

            • Výstavka drobných zvierat
            • 19. 10. 2023
            • Prváci našej školy absolvovali v utorok 17.10. 2023 návštevu materskej školy Mirka Nešpora, v ktorej sa konala výstavka zvierat drobnochovateľov 🐰🐔🐥. Od majiteľov zvieratiek sa dozvedeli mnoho nových a zaujímavých informácií zo života zvierat, ale aj to, ako sa o zvieratká treba starať a čím ich kŕmiť. Najväčšiu radosť mali malí školáci vtedy, keď sa zvieratiek mohli dotknúť a pohladiť.

              Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné aktivity, ktoré v rámci spolupráce s materskou školou naša škola realizuje.👍🙂

              Mgr. J. Ďuricová

            • Zážitkové učenie v divadle Viola
            • 16. 10. 2023
            • Poznáte krajinu Rozdžandžan? Že nie? Prváčikovia z I.B veru áno. V stredu 11. októbra zažili v divadle Viola v Prešove zvláštne, no zaujímavé  predstavenie, v ktorom pomohli krajčírovi Jurajovi oslobodiť jeho krajinu od prekliatia. Krajinu Rozdžandžán pomohli spoločne s kráľovnou víl oslobodiť  a priniesli jej obyvateľom lásku, pokoj a priateľstvo. Predstavenie, v ktorom si malí Nešporáci aj zahrali, si určite nadlho uchovajú vo svojich spomienkach.👏🙂
              Tr. učiteľka: Mgr. Jaroslava Ďuricová

            • Dopravná výchova
            • 12. 10. 2023
            • Dňa 10.10.2023  naši štvrtáci začínali výučbu na dopravnom ihrisku Delňa
              Žiaci si upevnili už získané vedomosti o pravidlách cestnej premávky  a bezpečnosti na cestách. Naučili sa správne nasadzovať prilby, vyskúšali si správnu chôdzu 🚶‍♂🚶‍♀ po chodníku, krajnici či priechode pre chodcov so svetelnou signalizáciou 🚦 i bez nej. 
               Všetko zvládli s nadšením a radosťou . 👍😊

            • Ako predísť chrípke?
            • 11. 10. 2023
            • Chrípková sezóna trvá každoročne približne od októbra až do apríla. Chladné jesenné, zimné, či skoré jarné počasie je ideálnym prostredím na šírenie chrípkových vírusov, ktoré môžu napadnúť organizmus každého z nás.

              Keďže sa chrípkovej sezóne nevyhneme ani tento rok, dovoľujeme si Vás upozorniť na dodržiavanie preventívnych opatrení na zamedzenie prípadného šírenia chrípky v školách a školských zariadeniach.

    • Kontakty

      • Základná škola, Mirka Nešpora 2, Prešov
      • 051/ 7710957 - kancelária školy 0903 399 502 - kancelária školy
      • Mirka Nešpora 2, 080 01 Prešov 080 01 Prešov Slovakia
      • www.zsnespo.sk www.nespora.edupage.org
      • Mgr. Jaroslav Bizub
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje