• MDD
            • 31. 5. 2021
            • Medzinárodný deň detí -  MDD 

              • je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta;
              • zvyčajne sa (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna;
              • na Slovensku sa slávi od roku 1952;
              • myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925;
              • na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete;
              • po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete.
            • Zážitkové učenie v I.A (26. 5. 2021)
            • 26. 5. 2021
            • Hovorí sa, že je lepšie RAZ VIDIEŤ AKO 100 krát POČUŤ. Možno preto je zážitkové učenie  jednou z najúčinnejších foriem učenia sa. Lebo, ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky, ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len naučené vedomosti.

              Žiaci I.A triedy od 22. apríla pozorovali životný cyklus motýľa. Pozorovali, ako sa maličké larvičky vykrmovali a stali sa z nich veľké húseničky, ktoré sa dostávali do ďalšieho štádia svojho vývoja. Keď sa asi po  dvoch týždňoch všetky húseničky postupne presunuli do hornej časti nádobky a zakuklili sa, presunuli sme ich do špeciálnej sieťky . Po asi desiatich dňoch sa motýliky začali vykukľovať. Štyri z piatich motýľov sa vykuklili v čase, keď sme to nemohli pozorovať. Jeden motýlik na nás však počkal a vykuklil sa priamo pred našimi očami.

              Ešte ďalší týždeň sme sa o motýľov starali, dávali  im šťavnaté pomaranče, jabĺčka a lúčne kvety. 
              Aby sme motýle mohli vypustiť na slobodu priamo do átria našej školy, zasadili sme tam špeciálny motýlí strom – Budleju, ktorá upúta počas leta intenzívne voňajúcimi metlinami kvetov, ktoré vo veľkej miere prilákajú motýle.

              Tr. uč. I.A  Mgr. Daša Mochňacká 

            • Farebný týždeň v II.B (25. 5. 2021)
            • 25. 5. 2021
            • Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký by bol svet bez farieb? Fádny, jednotvárny, nudný, smutný. Každá farba má svoj význam a svoju symboliku. Farby vplývajú na psychiku, dobíjajú energiu, zlepšujú náladu. Aj preto sa tretí májový týždeň v II.B niesol v znamení farieb. Každý deň v týždni bol venovaný jednej farbe: zameraním, aktivitami, ale aj oblečením. Päť pracovných dní – päť farieb z farebnej palety.


                  Pondelok privítal žiakov červenou. Jeho heslom bola „LÁSKA“, nakoľko mesiac máj je s ňou prepojený. A keďže lásky nie je nikdy dosť, zapojili sa druháci do májovej „podajkovej“ výzvy „Koľko lásky je vo Vašom srdci“. Vyhotovili krásne pohľadnice pre starých a osamelých ľudí v domovoch pre seniorov. Na utorok pripadol Deň mlieka, aj preto bol utorok biely. Symbolom utorkového dňa bola „VÝŽIVA“. Vzdelávacie i zábavné aktivity, ochutnávka a edukačné filmy poukázali na jedinečnosť a nenahraditeľnosť mlieka, bieleho zázraku tak dôležitého pre ľudský organizmus. V stredu prišli druháci odetí do zelenej farby, bola zelená streda. Zelená - ako symbol okolitého sveta a prírody. Motto v strede týždňa znelo: „SVET OKOLO NÁS“. Štvrtok so sebou priniesol nielen slnečné počasie, ale aj žltú farbu. Farba slnka poskytla mnoho nových poznatkov spojených s témou „VESMÍR“. V závere týždňa dominovala farba modrá, ktorá je aj prívlastkom pre našu planétu. S modrou zemeguľou sa automaticky spojilo piatkové heslo dňa: „OCHRANA“. Ochrana Zeme, planéty, ktorá nám poskytuje útočisko a domov. 
                  Farebný týždeň priniesol druhákom okrem množstva poznatkov aj kopec zábavy a poučenia. Zo získaných materiálov a pracovných listov si v závere týždňa vytvorili knihu, ktorá im bude pripomínať netradičné, ale zato zaujímavé „farebné učenie“. Pútavá akcia a farebné aktivity s ňou spojené oživili všedné a upršané májové dni.
                  A ako ste na tom s farbami Vy? Aká je tá Vaša obľúbená?

              Mgr. Jaroslava Ďuricová

          • Poďakovanie obč. združenia Podaj ďalej (25. 5. 2021)
            • Poďakovanie obč. združenia Podaj ďalej (25. 5. 2021)
            • 25. 5. 2021
            • Občianske združenie Podaj ďalej vyslovuje našim žiakom a učiteľom 1. stupňa poďakovanie za spoluprácu pri realizovanej aktivite „Podajková pošta“. Špeciálna vďaka patrí aj pani učiteľke M. Ciskovej za jej iniciatívu, koordinovanie a podporu tohto projektu na našej škole.

            • Deň mlieka - I.A, I. oddelenie ŠKD (24. 5. 2021)
            • 24. 5. 2021
            • Aj v našom oddelení sa dnešný deň premenil na Deň mlieka. Tento deň nás sprevádzali rôzne aktivity ako vlastný návrh krabice od mlieka alebo dojenie "kravičky". Pripájame aj pár fotografií z nášho super dňa.

              Deti z I. oddelenia a vychovávateľka Dlugošová

              Každoročne sa tretí májový utorok oslavuje Svetový deň mlieka. Hlavný zmysel tohto dňa spočíva v ustavičnom pripomínaní si mimoriadnej biologickej hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov a potrebe ich konzumácie. Poukázať na význam mlieka sa rozhodli lekári a odborníci na výživu už v roku 1957 na konferencii o výžive vo švajčiarskom Interlakene.
              Žiaci I.A sa o dôležitosti konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov rozprávali počas tematického vyučovania v piatok 21.5.2021. O tom, že mlieko a mliečne výrobky obsahujú výživné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast sa žiaci dozvedeli nielen z rôznych interaktívnych úloh a rôznych pracovných listov, ale aj za pomoci virtuálnej prehliadky tatranskej mliekarne. Počas prestávok si žiaci pochutili na mliečnej desiatej, ktorá spestruje ich jedálniček nielen v tento deň.

              Tr. uč. I. A Mgr. Daša Mochňacká

            • Ponuka online doučovania (21. 5. 2021)
            • 21. 5. 2021
            • Projekt online tútoringového centra Amos Academy ponúka bezplatnú možnosť online doučovania v deviatich predmetoch: matematika, fyzika, chémia a jazyky: slovenský, anglický, francúzsky, nemecký a španielsky.
              Viac informácií na tejto stránke: https://amosacademy.sk

            • Deň mlieka v II.B (20. 5. 2021)
            • 20. 5. 2021
            • Mlieko a mliečne produkty predstavujú v jedálničku človeka jednu z najdôležitejších zložiek. Mlieko obsahuje výživné látky ako bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny a minerálne látky. Je najlepším prírodným zdrojom vápnika, ktorý má význam pre zdravý rast kostí a zubov. A keďže je mlieko biele, aj tretí májový utorok sa v II.B niesol v znamení bielej. Žiaci začali tento „mliečny“ deň slávnostným mliečnym prípitkom a bielou rozprávkou. V priebehu dňa pracovali na rôznych výskumných aktivitách týkajúcich sa zdravej výživy a zdravého životného štýlu. Kreslili, strihali, tvorili reklamné pútače na mliečne výrobky. Počas desiatej si zamaškrtili na chutných mliečnych „mňamkách“, ktoré im do školy pribalili ich starostlivé mamky.

              V druhej polovici bieleho dňa ich čakalo rozprávanie o ceste mlieka od kravičky až k zákazníkovi a virtuálna prehliadka slovenských mliekarní. Mliečny deň zakončili zaujímavým kvízom, ako inak – o mlieku. Bolo by fajn, ak by sa tento biely zázrak stal každodenným prípitkom nielen druháčikov, ale všetkých ľudí. 

              Mgr. Jaroslava Ďuricová

            • Rozlúčka so šlabikárom (19. 5. 2021)
            • 19. 5. 2021
            • Keď sa v I.A triede dočítala posledná strana v šlabikári, nastala Rozlúčka so šlabikárom. Žiakom  sa podarilo nielen vylúštiť tajničku a povedať  svoje najobľúbenejšie písmeno abecedy, ale  pomocou kresby a písma ho svojim spolužiakom aj predstaviť. Za odmenu si domov žiaci odniesli čítanku a pochvalné uznanie.
              HURÁ, UŽ VIEME ČÍTAŤ!

              tr. uč. I.A  Mgr. Daša Mochňacká 

            • Keď sa chce, všetko sa dá (18. 5. 2021)
            • 18. 5. 2021
            • V uplynulých dňoch museli naši druhostupniari zvládnuť návrat do školy. Aby počiatočné obavy rýchlo opadli, opakovanie učiva dejepisu začalo skupinovými aktivitami.
              Deviataci sa učili vonku v pohybe: navzájom si dávali otázky a vyjadrovali vlastné názory na udalosti z obdobia moderných dejín. 
              Zvedaví šiestaci zažili dobu pravekú: vyrábali jednoduché nástroje, ozdoby, vyskúšali si základy dávnovekého umenia a zabavili sa pri výrobe papierovej postavičky Ötziho z dielne Archeologického múzea SNM. 
              Takže máme čiastočne zopakované😊. Všetkým žiakom želám veľa chuti  do spoločného prezenčného učenia.

              Mgr. S. Jančová

            • Podajková pošta (17. 5. 2021)
            • 17. 5. 2021
            • Aj naša škola sa zapojila do krásnej akcie ,,Podajková pošta“, pretože myšlienka pomôcť chorým v ťažkej situácii, zvlášť v dnešnej náročnej dobe  nás oslovila a je nám a našim žiakom veľmi blízka. Žiaci písali listy s láskou a od srdca. Tešili sa, že ich prianie skorého uzdravenia, úsmevu a slnečných dní poteší niekoho, kto to najviac potrebuje. Z listov našich žiakov bola cítiť láska, objatie, podpora a povzbudenie, čo nás dospelých nesmierne teší.

              PaedDr. Mária Cisková, učiteľky a žiaci 1. stupňa

            • Pozvánka na prehliadku múzeí a galérií (14. 5. 2021)
            • 14. 5. 2021
            • „Vyberte sa na skutočnú alebo virtuálnu prehliadku múzeí a galérií Slovenska!“

              V sobotu 15. mája 2021 sa uskutoční akcia NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ. Patronát nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na návštevníkov čakajú zaujímavé exponáty a umelecké diela. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sa niektoré múzeá, galérie, hrady a zámky rozhodli návštevníkov pozvať do svojich priestorov osobne, mnohé z nich ponúkajú aj možnosť virtuálnych prehliadok. Využite túto príležitosť a navštívte so svojimi deťmi osobne alebo virtuálne niektoré z nich a vydajte sa skúmať a spoznávať slovenskú históriu a umenie.
              Viac o programe jednotlivých múzeí a galérií nájdete na webovej stránke https://www.nmag.sk/.

            • Čerstvé hlavičky (13. 5. 2021)
            • 13. 5. 2021
            • Naša škola sa zapojila do projektu Čerstvé hlavičky  v rámci ktorého sa môže každá víťazná škola stať partnerskou školou zvolenej predajne spoločnosti Kaufland.
              Partnerská základná škola získa v šk. roku 2021/22 pravidelný prísun ovocia a zeleniny pre každého žiaka. O tom, kto sa stane partnerskou základnou školou predajne Kaufland, Levočska 40, PO, rozhodne hlasovanie od 13.5. - 23.6.

              Dať hlas našej škole je možné na tomto odkaze: HLASOVANIE
              Ďakujeme.
              (prvé hlasovanie si vyžaduje registráciu cez sms kód, každý deň je možné odovzdať iba jeden hlas, hlasovanie je bezplatné)

            • English day v IV. B (11. 5. 2021)
            • 11. 5. 2021
            • V piatok sa naša trieda IV. B premenila na anglicky hovoriacu krajinu.  Naším heslom bolo:  Ani slovo po slovensky! A aj keď je náš materinský jazyk krásny, v tento deň sme ho vymenili za angličtinu. Precvičili sme si slovnú zásobu, rozšírili sme ju o niekoľko nových slov, čítali sme aj písali. Žiaci sa snažili aj cez prestávky komunikovať v angličtine, čo sa im pekne darilo.  Zahrali sme si aj populárne anglické hry, ale hlavne sme zažili pekný a v niektorých situáciách aj vtipný deň. Všetky úlohy sme hravo zvládli a zistili sme, že angličtina nás baví.

              Žiaci IV. B a tr. uč. Mgr. Lenka Fričová

            • Tvoríme z kamienkov (10. 5. 2021)
            • 10. 5. 2021
            • Ľahko dostupný materiál - kamienky sa nachádzajú všade okolo nás. So štipkou fantázie a šikovnými rukami našich detí vznikli jedinečné umelecké kúsky, aj výnimočný darček z lásky pre naše drahé mamulienky.
              Deti z II. oddelenia a pani vychovávateľka Iveta Lokajová

            • Pozdrav ku Dňu matiek (9. 5. 2021)
            • 9. 5. 2021
            • Mama je slovo síce krátke, ale milé a láskavé. Preto naše milé mamičky a babičky, zastavte sa na chvíľu vo víre všedných dní a neodkladných povinností a vypočujte si priania a poďakovania od našich Nešporákov k Vášmu sviatku - Dňu matiek. Prajeme Vám všetkým veľa zdravia, šťastia, rodinnej pohody a aby ste mali zo svojich detí a vnúčat vždy radosť. 

              D. Jankovichová, žiaci 1.stupňa, p. učiteľky a p. vychovávateľky. 

              Drahé mamičky!
              Dnes máte sviatok a my Vám chceme povedať, ako veľmi Vás ľúbime.
              Pretože vieme, ako veľmi ľúbite aj Vy nás. Každý deň nás objímate a vždy ste vedľa nás. Vy nás učíte pochopiť svet svojím  jednoduchým šťastím. Dnes chceme s Vami oslavovať, s malým darčekom, alebo iba s jednoduchým kvetom z papiera.
              Drahé mamičky, aj keď Vás občas zlostíme a hneváme Vás, ľúbime Vás najviac na svete.

              Žiaci I.A a tr. uč. Mgr. Daša Mochňacká

              💗

              Za Tvoju nehu mamička,
              za Tvoju veľkú lásku,
              za starosť, bozky na líčka,
              za každú pribudnutú vrásku,
              na Tvojej tvári, na dlaniach,
              čo zrobené sú celé,
              nech táto malá básnička,
              tlmočí vďaky tisíceré.

              💗

            • OZNAM PRE STRAVNÍKOV NAŠEJ ŠKOLY
            • 6. 5. 2021
            •  

              Žiadame rodičov o skontrolovanie stavu stravného konta a doplatenie nedoplatkov, pretože žiakom s nedoplatkom na stravnom nebude možné poskytnúť obed!

              Prosíme rodičov, ktorí nezaplatili v decembri 2020 sumu stravného za druhý polrok v sume 25€, aby si skontrolovali stav stravného konta na stránke školy https://nespora.edupage.org/ v sekcii Jedáleň, časti Prihlasovanie a odhlasovanie, kde nájdete manuál na prihlásenie do svojho konta, alebo si stav stravného overili u vedúcej ŠJ na tel. čísle: 0910 437 771.

              V prípade nedoplatkov, je potrebné zaplatiť sumu stravného na mesiac máj a jún, spolu za oba mesiace vo výše:

              Prvý stupeň – 13,30€

              Druhý stupeň – 17,20€

              Uvedené sa týka predovšetkým žiakov prvého stupňa a netýka sa žiakov, ktorých rodičia sumu stravného doplatili po komunikácií s vedúcou ŠJ.

               

              Všetky vzniknuté preplatky za stravné budú na konci školského roka (od 1.7. – 19.7.2021) vrátené na Vami nahlásené číslo účtu.

              Týmto žiadame rodičov, ktorí si zmenili alebo pozastavili bankové účty, aby túto skutočnosť nahlásili vedúcej ŠJ, nakoľko nebude možné preplatok vrátiť na neaktívny účet!

               

              Rovnako oznamujeme všetkým rodičom našich stravníkov, že na základe VZN č. 4/2021 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach  v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, ktoré prijalo a vydalo mesto Prešov ako zriaďovateľ ZŠ sa od 1.5.2021 zvyšuje príspevok na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni z doterajších 0,20€ na 0,30€. Poplatok Vám bude účtovaný tak ako doteraz, v sume stravného.

              Uvedené môže spôsobiť nedoplatok u niektorých stravníkov, ktorí majú sumu stravného uhradenú, preto ešte raz dôrazne žiadame rodičov všetkých našich stravníkov, aby si uvedeným postupov kontrolovali stav stravného konta a uhradili vzniknuté nedoplatky, inak nebude možné poskytnúť stravníkovi obed. 

               

               

               

              Katarína Majerová

              Vedúca ŠJ

               

               

            • Vajíčková lúka v Eperii (6. 5. 2021)
            • 6. 5. 2021
            • Nákupné centrum Eperia shopping mall v apríli vyhlásilo súťaž pre školy o najkrajšie veľkonočné vajíčko. Zapojili sme sa aj my a vďaka Vám, priateľom školy, sme získali 1050 hlasov (lajkov), za ktoré Vám veľmi pekne ďakujeme 🙂.  Hoci sme nevyhrali zájazd do maďarského ZOO, vedenie Eperie sa rozhodlo odmeniť našu snahu aspoň malou útechou a to nákupnou poukážkou.

      • Kontakty

        • Základná škola, Mirka Nešpora 2, Prešov
        • 051/ 7710957 - kancelária školy 0903 399 502 - kancelária školy
        • Mirka Nešpora 2, 080 01 Prešov 080 01 Prešov Slovakia
        • www.zsnespo.sk www.nespora.edupage.org
        • Mgr. Jaroslav Bizub
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje